Slovenija 4.5.2014 9:00

Ljubljanski stand-up klub 10KA je zaživel

Ljubljana, 4. maja - Stand-up klub 10KA, ki je vrata odprl 1. aprila, je po besedah vodje Andreja Težaka - Teškyja zaživel. Obisk je približno tak, kot so ga pričakovali, dobro se obnesejo tudi torkovi večeri še neuveljavljenih komikov. Od vidnejših imen sta se doslej med drugim predstavila Jonas Žnidaršič in Tin Vodopivec, v maju bodo gostili Pižamo in Lucijo Ćirović.

Petkovi večeri, namenjeni uveljavljenim komikom, ki se predstavijo s poldrugo uro dolgim programom, so vedno polni, zelo dobro obiskan je bil tudi zadnji petek v aprilu, ko je nastopil medijsko manj prepoznaven Dušan Tomič, je za STA povedal Težak - Tešky.

Vsak petkov večer pred uveljavljenim komikom nastopi mlajši komik, tako je Jonasov nastop uvedel Stefan Šumanac, ki je letošnji stand up leta, drugega Simon Zajc, pred Tomičem pa je nastopil Aleš Sečnik, ki je sicer paraolimpijski plavalec.

Težak - Tešky s hrvaško komičarko Marino Orsag vodi tudi zagrebški stand up klub, ki deluje že tri leta. Tam program poteka šestkrat na teden, ponuja pa vse od večerov novega materiala, tematskih šovov, impro nastopov do gostovanj. Posebnost zagrebškega kluba so tedenski nastopi uveljavljenih komikov. Ti se vsak teden predstavijo s 15 minutami svežega programa.

Zagrebška dvorana je večja od ljubljanske, saj sprejme do 200 ljudi, kar je skoraj dvakrat toliko kot dvorana na Miklošičevi. Nikoli ni prazna, redko pa je razprodana v celoti, je pojasnil vodja obeh klubov.

Glavno razliko Težak Tešky opaža v tem, da na Hrvaškem stand-up komiki do ustanovitve kluba niso imeli veliko možnosti za nastope. V Sloveniji je stand-up prizorišč več, komiki se predstavljajo v SiTi Teatru BTC, v Gromki na Metelkovi ter v študentskem naselju v Rožni dolini. Pričakuje, da se bo stand-up komedija vsaj deloma preselila v novi klub, še vedno pa bodo komiki nastopali po vsej Sloveniji in se predstavljali tudi na festivalih, je napovedal.

Tako slovensko kot hrvaško občinstvo se rado smeji, so pa slovenski gledalci postali izbirčni, "ne da se jim več prodajati starih vicev", opaža komik. Slovenci imamo po njegovem mnenju zelo radi hrvaške in srbske komike, malo zaradi principa "drugačno je smešno", bolj sprejemljive pa se nam zdijo tudi njihove kletvice, "ki jih slovenskim komikom težko odpustimo", je dejal.

Maja v 10KA napovedujejo nastop Lucije Ćirović ter Boštjana Gorenca - Pižame. Slednji se bo predstavil s komedijo Petdeset odtenkov njive, ki jo bo priredil za klubsko prizorišče. Zadnji petek v maju bo nastopila Orsagova. Poleti bodo pripravili tudi program za tuje obiskovalce Ljubljane. Zanje bodo slovenski komiki pripravili nastope v angleščini, je še povedal Težak Tešky.