Svet 2.5.2014 6:00

Ob 150-letnici rojstva Toulouse-Lautreca v Budimpešti razstava njegovih del

Budimpešta, 2. maja - V budimpeškem Muzeju za umetnost so ob 150. obletnici rojstva francoskega slikarja in grafika Henrija de Toulouse-Lautreca ta teden odprli razstavo njegovih del. Postavitev na ogled postavlja skoraj polovico Toulouse-Lautrecovih grafik, ki so v večini v lasti muzeja, je ob odprtju povedal madžarski zunanji minister Janos Martonyi.

Muzej ima v lasti ogromno Toulouse-Lautrecovih del, kupili pa so jih kmalu po umetnikovi smrti leta 1901. Številčnost del po besedah Martonyija kaže na to, da je v Budimpešti v začetku 20. stoletja vladalo veliko navdušenje tako nad Toulouse-Lautrecom kot tudi nad francosko kulturo, poroča madžarska tiskovna agencija MTI.

V budimpeškem muzeju je to sicer prva razstava Toulouse-Lautrecovih del po petdesetih letih. "Postavitev, ki zajema plakate, ki so nastali med letoma 1891 in 1901, zato ni le poklon umetniku, temveč tudi ustvarjalcem budimpeške zbirke," je dejala kustosinja razstave Zsuzsa Gonda.

Henri de Toulouse-Lautrec se je rodil leta 1864 v plemiški družini. Zaradi zloma obeh stegnenic je bil telesno prizadet. Od leta 1882 je živel v Parizu. Gibal se je v tamkajšnjem boemskem svetu in sredi 80. let 19. stoletja odprl svoj atelje na Montmartru.

Pod vplivom Degasa, impresionistov in japonskih mojstrov lesoreza je razvil samosvoj slog svobodnih linij in robljenih barvnih ploskev, s katerim je ironično odmaknjeno, a vendar z naklonjenostjo upodabljal predvsem motive iz pariškega nočnega življenja. S svojo stilizacijo je bil tudi pomemben grafik in pionir sodobnega plakata.