Svet 4.5.2014 6:00

Amos Oz praznuje 75 let

Jeruzalem, 4. maja - Na današnji dan pred 75 leti se je v Jeruzalemu rodil Amos Oz, ki je v slovensko bralsko zavest stopil leta 1995 z romanom Črna skrinjica. Izraelski literat je sicer že od 60. let minulega stoletja aktiven v mirovnem procesu na Bližnjem vzhodu, njegov opus pa kritično opisuje izraelsko stvarnost.

Ljubljana, Knjigarna Konzorcij. Izraelski pisatelj Amos Oz. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana, Knjigarna Konzorcij.
Izraelski pisatelj Amos Oz.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Za svoj mirovniški angažma in literarno ustvarjanje, ki je bilo objavljeno v več kot 40 jezikih, je Oz prejel ugledne mednarodne nagrade, med njimi francosko odlikovanje red viteza legije časti, špansko nagrado princa Asturije za literaturo, Goethejevo nagrado in nagrado Heinricha Heineja.

V svojih delih - v slovenščino sta poleg omenjenega romana prevedena še Panter v kleti in Zgodba o ljubezni in temnini - Oz v razumljivem, rahlo ironičnem slogu opisuje družbene in socialnopsihološke probleme življenja v ozkih skupnostih, kakršni so izraelski kibuci.

Med drugim je pisatelj, ki je študiral na Hebrejski univerzi v Jeruzalemu in v Oxfordu, tudi sam izkusil življenje v kibucu Hulda, kjer je delal kot učitelj. Poleg tega je med letoma 1957 in 1960 ter leta 1967 in 1973 služil tudi v izraelski vojski.

S svojimi analizami in kritiko izraelske družbe se je odmaknil od idealistične generacije pionirjev judovske države v Palestini, piše v Velikem svetovnem biografskem leksikonu.

Ob izidu slovenskega prevoda Zgodbe o ljubezni in temnini je leta 2012 Oz, ki velja tudi za kandidata za Nobelovo nagrado za književnost, obiskal tudi Slovenijo, kjer je nastopil na literarnih večerih v Mariboru in Ljubljani.