Svet 6.5.2014 5:30

V Parizu bo septembra vrata odprl prenovljeni Picassov muzej

Pariz, 6. maja - V Parizu bo pet let po začasnem zaprtju septembra vrata odprl prenovljeni Picassov muzej. Muzej, katerega prenova naj bi po prvotnih načrtih trajala dve leti, se ponaša z najobsežnejšo zbirko del španskega umetnika Pabla Picassa na svetu, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Za septembra napovedano ponovno odprtje muzeja je sprožilo negodovanje umetnikovega sina Clauda Picassa, ki je minuli petek francosko vlado obtožil brezbrižnosti in dodal, da je zelo zaskrbljen glede prihodnosti muzeja. Vlado je tudi pozval, naj zagotovi, da bo prenovljeni muzej vrata odprl že v juniju, kot je v začetku letošnjega leta napovedala direktorica muzeja Anne Baldassari.

Arhitekt Jean-Francois Bodin, ki je zadolžen za prenovo muzeja, je pojasnil, da bi prenovljeni muzej sicer lahko odprl že v juniju, kot je bilo sprva napovedano. Vendar pa je ministrica za kulturo Aurelie Filipetti po pisanju AFP sporočila, da so se na ministrstvu odločili za odprtje v septembru, ker je bila glavnina prenove zaključena šele konec aprila, za njeno dokončanje pa potrebujejo še nekaj časa. Ministrica je tudi pozvala vse vpletene, da pustijo ob strani svoje osebne interese in dovolijo, da se projekt zaključi.

Končni znesek prenove poslopja muzeja iz 17. stoletja je 52 milijonov evrov, kar je kar 22 milijonov evrov več, kot je bilo prvotno predvideno. Je pa muzej s prenovo pridobil kar enkrat več razstavnih površin, kot jih je imel prej. Teh je sedaj 3800 kvadratnih metrov.

Zbirka muzeja obsega okoli 5000 slik, risb, skulptur, keramik, fotografij in dokumentov. Glede na povečanje muzeja računajo tudi na povečanje števila obiskovalcev. Nadejajo se, da bo to s 450.000 poskočilo na 850.000 na letni ravni, še piše AFP.