Svet 7.5.2014 5:30

Po 140 letih ponovno odkrili izgubljeno Mendelssohnovo skladbo

London, 7. maja - Po več kot 140 letih so v zasebni zbirki v ZDA ponovno odkrili rokopis skladbe nemškega skladatelja, pianista in dirigenta judovskega rodu Bartholdyja Felixa Mendelssohna (1809-1847). Rokopis skladbe, ki ni bila nikoli objavljena, bodo 21. maja dali na dražbo londonske avkcijske hiše Christie's, poroča britanski BBC.

Pri Christie's se za rokopis nadejajo iztržiti med 15.000 in 25.000 britanskih funtov (18.000 in 30.000 evrov).

Skladba z naslovom Des Menschen Herz ist ein Schacht (Človeško srce je brezno) je v torek doživela tudi prvo javno predvajanje na radiu. Posebej za radio BBC sta jo posnela Christopher Glynn in Amy Williamson s Kraljevega kolidža za glasbo.

Strokovnjak hiše Christie's za rokopise Thomas Venning je pred predvajanjem skladbe na radiu BBC dejal: "Gre za zelo vznemirljivo odkritje. Šlo je za zasebno naročilo in Mendelssohn je že tedaj, ko je skladbo napisal, poskrbel, da ni krožila naokoli."

Rokopis iz leta 1842 ima na dnu značilni skladateljev podpis, kar po besedah strokovnjaka za Mendelssohnovo glasbo Petra Warda Jonesa dokazuje, da gre za original. Kot je ob tem dodal, so Mendelssohnovi podpisi sami zase umetniško delo.

Čeprav skladba ni bila nikoli objavljena, pa je bil po pisanju BBC strokovnjakom njen obstoj poznan. Rokopis je namreč na dražbah že dvakrat menjal lastnika, najprej leta 1862 in nato ponovno leta 1872. Od tedaj se je za njim izgubila vsaka sled, dokler ga niso ponovno odkrili v zasebni zbirki v ZDA. Kako je vanjo prišel, ostaja nepojasnjeno.

Rokopis skladbe spremlja tudi Mendelssohnovo pismo naročniku, gledališkemu intendantu Johannu Valentinu Teichmannu, v katerem ga skladatelj prosi, naj pesem ne kroži naokoli, še piše BBC.