Slovenija 7.5.2014 4:00

Na Bledu se danes začenja srečanje literatov

Bled, 7. maja - S predstavitvijo antologije sodobne manjšinske in priseljenske književnosti v Sloveniji Iz jezika v jezik se bo na Bledu danes začelo 46. mednarodno srečanje pisateljev v organizaciji Slovenskega centra PEN. Letos bo posvečeno 100. obletnici prve svetovne vojne, udeležilo pa se ga bo približno 90 avtorjev iz okoli 40 centrov PEN oziroma držav.

Po besedah predsednika Slovenskega PEN Marjana Strojana je srečanje letos sicer krajše za en dan, a je program obsežnejši kot prejšnja leta.

Po današnjem uvodnem dogodku se bo dogajanje zares začelo v četrtek, ko bosta potekali tudi tradicionalni okrogli mizi srečanja. Letos bosta pogovora z naslovoma Zbogom orožje? - prva svetovna vojna skozi oči literatov ter Živimo v vojni ali v miru? - kulturne in politične posledice velike vojne, posvečena prvi svetovni vojni.

Drugo okroglo mizo pripravlja Odbor za mir, ki se bo sestal v petek. Kot je pojasnil predsednik Odbora pisateljev za mir mednarodnega PEN Tone Peršak, bosta sestanek odbora in njihova okrogla miza posvečena razmisleku o novih strategijah, ki bi jih odbor v prihodnje lahko uporabljal pri svojih poskusih pomirjanja konfliktih žarišč, saj se je svet od takrat, ko je bil odbor ustanovljen, precej spremenil.

Sicer namen blejskega srečanja pisateljev ostaja enak kot vselej - srečevanje predstavnikov raznih PEN centrov ter pogovori, kako sobivati v toleranci oziroma kako lahko k temu pripomore kultura oziroma literatura.

Srečanje bo obiskal tudi prejemnik prestižne francoske Goncourtove nagrade za leto 2013 Pierre Lemaitre. Pisatelju bo ob obisku in slovenskem prevodu njegovega dela Au revoir la-haut (Na svidenje tam zgoraj) v četrtek posvečen literarni večer.

Program bo poleg srečanj ponudil še vrsto literarnih branj v več krajih po Sloveniji, v petek pa bodo predstavili tudi nagrajena dela ter podelili priznanja nagrajencem literarnega natečaja za osnovne šole Obrazi miru - Zbogom orožje.

V soboto pripravljajo še obisk doline Soče ter Kobarida in tamkajšnjega muzeja prve svetovne vojne.