Slovenija 7.5.2014 11:06

V Kinodvoru konferenca o filmski vzgoji mladih

Ljubljana, 7. maja - V ljubljanskem Kinodvoru se je v sklopu Leta kina danes začela dvodnevna mednarodna konferenca o pristopih k mlademu občinstvu, ki bo skušala odgovoriti na vprašanja, kot sta vloga kinematografov pri izvajanju filmske vzgoje ter pristopi k povezovanju med vzgojno-izobraževalnimi ustanovami in kinom.

Ljubljana. Kinodvor. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Kinodvor.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

"V dobi, ko so veliki kinocentri, umeščeni v kričeča nakupovalna središča, sčasoma degradirali obisk kina kot kulturnega dogodka na raven konzumacije hitro pokvarljivega potrošniškega blaga, je morda naša velika naloga, da mladim vrnemo vsaj možnost za vzpostavitev ljubezenskega razmerja, o katerem piše Roland Barthes - razmerja, ki nas iz črnine kina ne izpljune v banalno luč, ampak nas naredi v vseh pogledih vsaj malenkost boljše ljudi," je v uvodnem nagovoru dejala generalna direktorica direktorata za medije na ministrstvu za kulturo Ženja Leiler.

Filmske podobe so vedno čustva, so spomini, so prostori, so načini, kako prepoznamo sebe in kako nekaj prepoznamo. Tega dejstva pa se danes po besedah Leilerjeve premalo zavedajo snovalci šolskih kurikulumov. "Očitno je namreč, da film še vedno dojemajo kot nekaj preveč profanega, da bi lahko sodilo v šolske klopi. Film v slovenskem kurikulumu tako še vedno nima domovinske pravice, kot jo imajo že dolgo literatura, umetnost in glasba," je poudarila.

A, kot je še poudarila, se v zadnjem času vseeno kažejo premiki - med drugim je ministrstvo za šolstvo pripravilo podlago za uvedbo novega izbirnega predmeta umetnost v zadnji triadi devetletke. V ta program pa je ministrstvu za kulturo uspelo pripeljati tudi zavest o obstoju filma in njegove zgodovine, je pojasnila.

Tudi sicer je filmsko-vzgojnih programov v Sloveniji vse več, potekajo tako v šolah kot v knjižnicah, kulturnih domovih in kinematografih. Nekateri programi filmske vzgoje spodbujajo ogled kakovostnih filmov in vzgajajo kritičen pogled, spet drugi spodbujajo predvsem ustvarjalnost mladih na področju filma, so zapisali organizatorji.

Udeležence konference je v uvodu med drugim nagovoril še direktor Slovenskega filmskega centra Jožko Rutar, ki je predstavil projekte centra, namenjene podpiranju vzgojno-izobraževalnih vsebin na področju filma.

S prispevki bodo na konferenci med drugim sodelovali tudi nekdanji podpredsednik združenja Europa Cinemas Ian Christie, distributer in predstavnik za stike z javnostmi pri Jekinu, podjetju za distribucijo kakovostnih filmov za otroke, Gert Hermans ter generalni sekretar Evropskega združenja za otroški film Felix Vanginderhuysen.

V času konference Kinodvor gosti tudi organizacijski vrh mednarodnega združenja ECFA - European Children's Film Association. Član organizacijskega vrha je tudi Kinodvor, ki ga v združenju predstavlja Petra Slatinšek, vodja filmske vzgoje in programa za otroke in mlade v Kinodvoru. Vrha se udeležuje tudi predsednica združenja, Celine Ravenel.