Svet 9.5.2014 5:30

Biografski film o Hemingwayu prvi na Kubi posnet hollywoodski film po letu 1959

Havana, 9. maja - Iransko-ameriški režiser Bob Yari pripravlja biografski film Papa o ameriškem pisatelju Ernestu Hemingwayu. Film, ki v ospredje postavlja Hemingwayevo prijateljevanje z mladim novinarjem Dennejem Bartom Petitclercom, je prvi hollywoodski celovečerec po letu 1959, ki ga snemajo na Kubi.

Film je nastal po avtobiografskih zapisih mladega novinarja, ki se s Hemingwayem spoprijateljil v 50. letih minulega stoletja. Pisatelja bo po poročanju britanskega časnika The Guardian na velikem platnu upodobil Adrian Sparks, Petitclerca pa Giovanni Ribisi.

Hemingway je na Kubi na kmetiji Fincha Vigia sprva prebival v začetku 40. let minulega stoletja in med drugim tam ustvarjal tudi svoj najbolj znani roman Komu zvoni. Med drugo svetovno vojno je bil v Evropi, na Kubo pa se je spet vrnil leta 1957 ter pričel z obdobjem intenzivnega pisanja. Zapisoval je svoje spomine na Pariz, dodal nekaj poglavij Rajskemu vrtu in delal na zgodbi Islands in the Stream.

Kmetija je konec 60. let minulega stoletja postajala vedno bolj turistična, kar Hemingwayu ni bilo povšeči. Vse bolj nezadovoljen nad tamkajšnjim življenjem je leta 1959 zapustil Kubo in se za stalno preselil v Idaho.

"Snemanje filma na Kubi, kjer so se vsi prizori tudi dejansko dogajali, je neverjetno doživetje. Če bi ta kraj skušali poustvarili nekje drugje, zgodba ne bi bila tako privlačna," je Yari povedal za revijo Hollywood Reporter.

Hemingway (1899-1961) je s svojim jasnim slogom zaznamoval literaturo 20. stoletja. V delih je med drugim opisal velike zgodovinske prevrate, obe svetovni vojni, špansko državljansko vojno in gospodarsko depresijo. Najširšemu bralstvu je poznan po noveli Starec in morje, med njegova znana dela pa sodijo še Pariz - premični praznik, Resnično ob prvem svitu, Imeti ali ne, Med lovom in vojno, Zbogom, orožje! in Zeleni griči Afrike.