Svet 10.5.2014 0:30

Veliki dan za Tinkaro Kovač na Eurosongu

Koebenhavn, 10. maja - V koebenhavnski areni B&W Hallerne se bo drevi ob 21. uri začelo 59. finalno tekmovanje za pesem Evrovizije. Predstavilo se bo 25 držav, od katerih si jih je 20 finale izborilo na dveh predizborih. Slovenska predstavnica Tinkara Kovač bo s pesmijo Spet/Round and Round nastopila v drugi polovici finalnega večera, 17. po vrsti.

Brnik, letališče Jožeta Pučnika. Glasbeniki Nika Zorjan, Raay, Tinkara Kovač in Manca Špik. Foto: Daniel Novakovič/STA

Brnik, letališče Jožeta Pučnika.
Glasbeniki Nika Zorjan, Raay, Tinkara Kovač in Manca Špik.
Foto: Daniel Novakovič/STA

Neposredni prenos glasbenega tekmovanja bo slovensko občinstvo lahko spremljalo na prvem programu TV Slovenija, Valu 202 in spletnem portalu MMC. Zmagovalca Eurosonga bodo določili glasovi gledalcev, oddani s telefonskim glasovanjem, ter glasovi nacionalne strokovne žirije, ki jo sestavljajo Helena Blagne, Anže Langus Petrovič, Robert Pikl, Izak Košir in Alya.

Petčlanska strokovna komisija, ki bo ocenjevala vokal, odrsko prezenco, kompozicijo in pesem te celoten vtis, bo v času glasovanja prispevala 50 odstotkov glasov, drugo polovico pa gledalci s telefonskim glasovanjem.

Kovačeva, ki se ji bodo na odru tudi danes pridružili vokalisti Nika Zorjan, Lea Sirk, Manca Špik in Raay, se je v veliki finale Eurosonga uvrstila na četrtkovem predizboru. Poleg Slovenije so se v sobotni finale v četrtek uvrstile še Malta, Norveška, Poljska, Avstrija, Finska, Belorusija, Švica, Grčija in Romunija.

V veliki finale so se na torkovem prvem predizboru uvrstili tudi glasbeniki Armenije, Azerbajdžana, Madžarske, Islandije, Črne gore, Rusije, San Marina, Švedske, Nizozemske in Ukrajine. Vsem 20 izbranim predstavnikom se bodo v velikem evrovizijskem finalu pridružili še glasbeniki tako imenovanih velikih pet: Nemčije, Francije, Španije, Velike Britanije in Italije ter predstavnik države gostiteljice Danske.

Sloveniji je, odkar je bil leta 2004 uveden sistem predizborov, preboj v evrovizijski finale sicer uspel le dvakrat. Prvič nam ga je leta 2007 pripela Alenka Gotar, drugič pa Maja Keuc leta 2011.