Slovenija 10.5.2014 10:06

V CD folklorna skupina Tine Rožanc s spevoplesom Zeleni Jurij

Ljubljana, 10. maja - Folklorna skupina Tine Rožanc bo 65-letnico delovanja drevi obeležila z nastopom v Cankarjevem domu (CD), kjer bo z gosti izvedla spevoples oziroma muzikal po ljudskih motivih Zeleni Jurij. Koncert bodo oblikovale tri generacije skupine Tine Rožanc, ki se jim bodo pridružili še zbor Ljubljanski madrigalisti ter solista Karin Možina in Gregor Volk.

Ljubljana, Predsedniška palača. Zeleni Jurij. Foto: Tina Kosec/STA Arhiv STA

Ljubljana, Predsedniška palača.
Zeleni Jurij.
Foto: Tina Kosec/STA
Arhiv STA

Spevoples Zeleni Jurij je muzikal po ljudskih motivih, ki združuje najstarejše zapise o slovenski pesmi, plesu, glasbi in mitologiji ter uveljavljene poustvarjalce na področju ljudske kulture.

Prvi tovrstni poizkus je sad večmesečnega raziskovalnega dela folklorne skupine. S sožitjem izvirnih virov - plesnih, pevskih, glasbenih, glasbilnih in oblačilnih - ter sodobnih idej želi skupina širšemu občinstvu na čimbolj zanimiv način predstaviti ljudsko izročilo, so sporočili iz folklorne skupine.

Osrednji lik je Zeleni Jurij, ki ga bo upodabljal Gregor Volk. V izročilu je imenovan tudi kot Šenturij, Jurek, Jarilo, Vestnik. Ta je v Sloveniji poznan predvsem kot prinašalec pomladi. Na odru Gallusove dvorane bo njegova osrednja zgodba, v kateri bodo gledalci spoznali njegovo nesojeno ljubezen in sorodno dušo Maro (Karin Možina), vpeta v različne plesne postavitve in glasbene medigre, občasno z zborovsko nadgradnjo. Na odru se bo predstavilo več kot 150 nastopajočih.

Folklorna skupina Tine Rožanc, ki sodi pod okrilje Železničarskega kulturno-umetniškega društva (ŽKUD) Tine Rožanc in v kateri se je skozi leta kalilo več sto študentov, otrok in starejših, že 65 let predstavlja slovensko ljudsko izročilo po Sloveniji, Evropi in drugod po svetu. Sestavljajo jo otroška, mladinska in veteranska skupina. Skupina sodi med največje in najbolj kakovostne folklorne skupine v Sloveniji in Evropi, za delovanje je prejela več nacionalnih priznanj in nagrad.

Mešani komorni zbor Ljubljanski madrigalisti je v svojem 20-letnem delovanju prejel vrsto prestižnih mednarodnih nagrad, med drugim zlato plaketo in veliko nagrado Petra Ebna v Pragi, tri zborovske nagrade v Milttenbergu v Nemčiji, lani pa je na tekmovanju v Seghizziju v Italiji prejel tri srebrne medalje.

Volk in Možina, ki bosta na koncertu nastopila v solističnih vlogah, sta mlada slovenska glasbenika, pevca in člana številnih vidnih glasbenih zasedb, kot so Volk Folk, Sounds of Slovenia, Krog, Perpetuum Jazzile in Bassless.