Slovenija 10.5.2014 6:00

Pisatelji zaključujejo 46. blejsko srečanje, osredotočeno na vojno in mir

Bled, 10. maja - Z ekskurzijo v kraje soške fronte se danes zaključuje 46. mednarodno srečanje pisateljev, ki je od srede potekalo na Bledu in je bilo letos osredotočeno na teme, ki se porajajo ob stoletnici prve svetovne vojne. Pisatelji so se posvetili vprašanju, ali danes živimo v vojni ali miru.

Blejska srečanja so se začela v času hladne vojne z namenom, da bi se pisatelji tudi v tedanjih političnih razmerah lahko spoznavali in pogovarjali med seboj brez blokovskih delitev in onkraj cenzure. Tudi dandanes so blejska srečanja priložnost za pogovore med literati, ki prihajajo z različnih strani konfliktnih območij.

Letošnjega srečanja se je udeležilo približno 90 pisateljev iz okoli 40 držav oziroma centrov PEN različnih narodnosti. Veliko pozornost so v skladu z letošnjo osrednjo temo srečanja, ki jo zaznamuje stoletnica začetka prve svetovne vojne, posvetili vprašanju, ali se je prva svetovna vojna res zaključila ali pa v obeh svetovnih vojnah oziroma njunih posledicah še vedno živimo.

Kot je opozoril predsednik Slovenskega centra PEN Marjan Strojan, je mogoče opaziti, da se v svet ponovno vrača nekaj retorike iz hladne vojne. Pisatelji, novinarji in poročevalci pa lahko vplivajo na to, da se opusti nameren jezik sovraštva.

"Zelo lahko, a hkrati neinteligentno in neumno je uporabljati jezik sovraštva, zelo težko, a inteligentno in pametno pa je govoriti z nekim razumevajočim in faktičnim jezikom, ki je jezik običajne dnevne komunikacije med ljudmi, tudi če se med seboj ne razumejo," je izpostavil Strojan.

Pisatelji so letos namenili posebno pozornost situaciji v Ukrajini. Konflikti, ki so nastali na področju nekdanje Sovjetske zveze so po Strojanovem mnenju zelo nevarni, saj je veliko zunanjega vmešavanja, zaradi katerega je sploh prišlo do državljanske vojne. Tudi način samega vojskovanja se je spremenil, saj ni več vojne med uniformiranimi vojaki ene in druge strani. "To je zelo specifična situacija in bojimo se, da se bo razlila," je opozoril Strojan.

Kot je poudaril tudi predsednik Odbora pisateljev za mir Tone Peršak, je vse manj klasičnih meddržavnih spopadov, hkrati pa je vedno več žarišč, kjer se očitno velike sile spopadajo posredno. Pisatelji v imenu PEN zato pozivajo sprte strani, naj se vendarle pogovarjajo, ne pa pobijajo, Združene narode pa naj bodo pri reševanju situacije bolj aktivni.

Štiridnevno blejsko srečanje, ob katerem je potekal tudi 1. festival literature za mir Obrazi miru - Zbogom orožje, literati zaključujejo z današnjim obiskom krajev Soške fronte. V minulih dneh pa so obiskali tudi nekaj drugih krajev po Sloveniji, kjer so pripravili literarna branja.