Slovenija 13.5.2014 10:23

Na 3. Puharjevih dnevih v Kranju razstave in projekcije devetih fotografov

Kranj, 13. maja - Fotografsko društvo Janez Puhar Kranj ta teden v gorenjski prestolnici organizira že tretjo mednarodno foto kolonijo, poimenovano Puharjevi dnevi. Srečanje slovenskih in tujih fotografov se začenja danes, v mesto, kjer se je pred 200 leti rodil prvi slovenski fotograf in izumitelj fotografije na steklo, pa prinaša devet razstav in projekcij.

Puharjevi dnevi postajajo že tradicionalen dogodek, ki ga letos posebej zaznamuje 200. obletnica rojstva Janeza Puharja. Letošnje foto kolonije v Kranju, ki poteka pod patronatom Fotografske zveze Slovenije in Mednarodne zveze za fotografsko umetnost, se udeležuje devet avtorjev iz Slovenije in štirih tujih držav. Fotografi bodo svoja dela od danes do sobote predstavljali na razstavah in projekcijah.

Za fotografe kolonija predstavlja možnost za druženje, izmenjavo izkušenj in fotografiranje, za druge pa priložnost videti, kaj so priznani avtorji ustvarili. Srečanje pomeni tudi mednarodno promocijo prvega slovenskega fotografa in izumitelja fotografije na steklo, ter hkrati mednarodno promocijo Kranja in Slovenije, v sporočilu za javnost pojasnjuje predsednik Fotografskega društva Janez Puhar Kranj Vasja Dobrlet.

Kot pravi, so se že na predhodnih dveh Puharjevih dnevih trudili k sodelovanju privabiti avtorje, ki v svojem okolju dosegajo vidne rezultate. Tako je tudi letos, ko so avtorjem ob dogovorih za sodelovanje prepustili popolno svobodo pri izbiri tem za njihove razstave oziroma projekcije.

Trije avtorji predstavljajo portrete. Portreti obrazov ljudi, ki jih je na svojih popotovanjih srečevala Ana Šišak, so lirični in izkazujejo ženski čustveni pristop k portretirancem. Portretiranci Luisa Frankeja iz Argentine prikazujejo stil dela in življenja ter način, kako portretiranci premagujejo osamljenost. Niku Sladiču pa portreti služijo kot nekaj, kamor zavija globoke ideje o življenju.

Dva avtorja prikazujeta krajino v črno-beli tehniki. Willy Suys iz Luksemburga je stalen obiskovalec Čila, kjer je našel motive v suhih puščavah, pod vulkanskimi vrhovi Andov in na ledenikih Patagonije. Wolfgang Wiesen, ki izrablja učinke infra rdeče fotografije za poudarjanje kontrastov, pa v svoj objektiv lovi krajino in kulturno dediščino Estonije.

Janez Papež iz Kočevja bo predstavil projekcijo motivov iz naravnega okolja. Njegove fotografije in kratki filmčki bodo prikazali življenja v gozdu s posebnim poudarkom na medvedu, ki ga razume kot dobrodušno žival.

Jacky Martin si je za temo izbral stare avtomobile iz sredine prejšnjega stoletja. Avtomobilov pa se je lotil tudi Vasja Dobrlet. Kot ugotavlja, parkirani avtomobili preplavljajo naša mesta, v njihovi zloščeni površini pa odsevajo pročelja mestnih zgradb, ki se vidijo izkrivljene in nerealne, take, kot je svet okoli nas.