Svet 14.5.2014 4:00

V Cannesu danes začetek 67. mednarodnega filmskega festivala

Cannes, 14. maja - V francoskem Cannesu se bo s filmom Grace Monaška, v katerem je zaigrala Nicole Kidman, drevi pričel 67. mednarodni filmski festival. Film, ki ga je režiral Francoz Oliver Dahan, bo prikazan izven konkurence, v tekmi za zlato palmo pa je letos 18 filmov. Festival se bo sklenil 25. maja.

Francija, Cannes. Cannes, Francija. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Francija, Cannes.
Cannes, Francija.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

David Cronenberg se bo na festivalu za zlato palmo potegoval s filmom Maps to the Stars (Zemljevidi zvezd), v katerem je v glavni vlogi zaigral Robert Pattinson. Jean-Luc Godard bo predstavil film Adieu au Langage (Zbogom jeziku). Mike Leigh na festival prihaja s filmom Mr Turner (Gospod Turner), v katerem je britanskega romantičnega krajinarja J.M.W. Turnerja upodobil Timothy Spall, Ken Loach bo predstavil film Jimmy's Hall (Jimmyjeva dvorana).

V tekmovalnem programu je tudi film The Homesman, ki ga je režiral Tommy Lee Jones ter v njem tudi zaigral skupaj z Meryl Streep in Hilary Swank. Michel Hazanavicius na festival prihaja s filmom The Search (Iskanje), Kanadčan Atom Egoyan pa bo predstavil srhljivko Captives (Ujetniki), v kateri je Ryan Reynolds upodobil očeta, ki si prizadeva, da bi rešil hčerko iz rok ugrabiteljev. Belgijca Jean-Pierre in Luc Dardenne na festival prihajata s filmom Deux Jours, Une Nuit (Dva dneva, ena noč), v katerem je zaigrala francoska igralka Marion Cotillard.

Letošnji žiriji tekmovalnega programa celovečercev predseduje novozelandska režiserka Jane Campion, edina režiserka, ki je doslejna festivalu prejela zlato palmo.

Ob festivalu bo letos že 55. leto potekal filmski sejem. Slovenski filmski center (SFC) bo na njem 11. leto zapored predstavljal slovensko kinematografijo. Prikazal bo tretji celovečerni film režiserja Vinka Möderndorferja Inferno, ki je nastal v produkciji Foruma Ljubljana, in prvi celovečerni film režiserke Sonje Prosenc Drevo, ki je nastal v produkciji Monoo.