Slovenija 14.5.2014 7:00

V Ljubljani razstava Ameriškega naravoslovnega muzeja o možganih

Ljubljana, 14. maja - V Stekleni dvorani Gospodarskega razstavišča bo od četrtka na ogled razstava Možgani: Zgodba od znotraj. Razstavo bo drevi odprl ameriški veleposlanik Joseph Mussomeli, odprtja pa se bo udeležil tudi minister za kulturo, ki opravlja tekoče posle, Uroš Grilc. Potujoča razstava Ameriškega naravoslovnega muzeja prikazuje delovanje človeških možganov.

Razstava, ki bo odprta do 24. avgusta, bo obiskovalce seznanila z najnovejšimi odkritji nevroznanosti. S pomočjo interaktivnih prikazov, ugank, slik možganov in dognanih modelov bodo lahko raziskovali občutke, čustva, misli in razvoj možganov ter celo njihovo prihodnost.

Razstava je razdeljena v več tematskih sklopov. V prvem delu so predstavljeni možgani s kompleksnimi možganskimi povezavami. Sledi uvodni film, ki prikazuje plesalko na avdiciji, spremlja pa ga prikaz aktivnosti, ki medtem potekajo v možganih.

Ponujen je pregled povezav med možgani in čutili, čustvi in mišljenjem, prikazano pa je tudi spreminjanje možganov od rojstva do starosti. Postavitev se sklene s tematskim sklopom Možgani in 21. stoletje, ki ponuja vpogled v napovedi na področju raziskovanja možganov v prihodnjih desetletjih.

Razstava je interaktivna. Med drugim bo obiskovalcem na ogled prikaz delovanja nevrotransmiterjev, preizkusili pa se bodo lahko tudi pri igri s hanojskimi stolpi in v reševanju številnih vaj, ki izboljšujejo delovanje možganov.

Ob razstavi bo potekal tudi bogat spremljevalni program. Obiskovalci se bodo lahko udeležili več kot 40 predavanj, med drugim bodo potekale tudi delavnice Možganski fitnes in večerna srečanja Možganski dialog.

Razstavo Možgani, ki je plod sodelovanja Ameriškega naravoslovnega muzeja, oddelka za kulturo mesta Milano, kitajskega Centra za znanost Guangdong ter španskega Naravoslovnega parka, so na ogled prvič postavili leta 2010 v New Yorku, nato pa je gostovala še v kitajskem Guangzhou, španski Granadi in italijanskem Milanu.