Slovenija 16.5.2014 7:00

Nova Gorica gosti festival mladinske ustvarjalnosti Vizije

Nova Gorica, 16. maja - Nova Gorica bo od danes do nedelje ponovno živela v znamenju festivala mladinske ustvarjalnosti Vizije. Tradicionalno srečanje najboljših mladinskih gledaliških in rock skupin iz Slovenije in zamejstva pripravlja Javni sklad RS za kulturno dejavnost, že tretjič pa se jim pridružujejo tudi lutkovne skupine in mladi interpreti literarnih besedil.

Selektorica letošnjega festivala Ana Ruter je izmed 60 prijavljenih predstav, ki so si jih ogledali regijski selektorji in jih 20 izbrali za finalni nastop, za zaključni festival v Novi Gorici izbrala šest gledaliških, tri lutkovne in dve recitatorski skupini. Organizatorji so na podlagi posnetkov 18 glasbenih skupin za finalni večer Rock vizij izbrali pet skupin.

"Izbrane so najobetavnejše mlade, neodvisne in še neuveljavljene skupine različnih žanrov, pri čemer jim festival Vizije pomaga vstopiti v širši gledališki, lutkovni in glasbeni svet," je po nedavni novinarski konferenci povedal direktor festivala Matjaž Šmalc.

V spremljevalni program festivala sta bili vključeni tudi glasbena skupina The Breaks in gledališka skupina Pozorište Dadov iz Beograda.

Nastopajoče skupine bo ocenila strokovna komisija, ki jo sestavljajo prevajalec, dramaturg in glasbenik Primož Vitez, pevka Alya in gledališki režiser Predrag Stojmenović. Najboljšim igralcem in predstavi nasploh bodo v nedeljo podelili "vizionarje"; dobitniki slednjih bodo dobili možnost brezplačne udeležbe na različnih poletnih gledaliških in lutkovnih delavnicah, najboljša predstava v celoti pa se bo uvrstila v spremljevalni program 53. Linhartovega srečanja, ki bo potekal konec septembra v Postojni.

Najboljši rock skupini bodo študenti Visoke šole za umetnost Univerze v Novi Gorici režirali in posneli videospot.

Letošnji festival bo potekal na treh lokacijah - v SNG Nova Gorica, dvorani novogoriške gimnazije ter Kulturnem centru Mostovna. Ogled vseh predstav bo brezplačen. Vsi udeleženci festivala bodo lahko prisostvovali tudi brezplačnim gledališkim delavnicam ter okrogli mizi o predstavah festivala.

Festival bodo odprli danes ob 18. uri v novogoriškem gledališču s predstavo Razmerje po Beckettu Gledališke šole I. gimnazije Maribor. Prva predstava festivala bo sicer na sporedu že dopoldne. To bo lutkovna predstava Zvezdica Zaspanka, ki so jo pripravili dijaki Srednje vzgojiteljske šole in gimnazije Ljubljana.