Slovenija 14.5.2014 13:32

Pri založbi Litera bogata bera del slovenskih avtorjev

Ljubljana, 14. maja - Pri mariborski založbi Litera so izdali in danes predstavili več del slovenskih avtorjev. Zbirko Piramida so obogatili s pesniško zbirko Petra Kolška Dekleta pojejo ter romani Eve Kovač Sonce zahaja v Celju, Toma Podstenška Sredi pajkove mreže in Irene Svetek Zaspi, mala moja, zaspi. V zbirki Maribor je izšlo delo novinarja Otmarja Klipšteterja.

Kolškovo pesniško zbirko po mnenju urednika Orlanda Uršiča odlikuje pesniška zrelost, ki se kaže v pesniškem glasu, ki ni vehementen, pač pa negotov in krhek.

Po besedah Kolška je to njegova "šesta in pol" zbirka, saj je prejšnja zbirka, kot je pojasnil, vsebovala nekaj novih in nekaj starih pesmi. Pesniku je po njegovih besedah težko, če ni naiven, kar pa sam pri svojih letih letih in polprofesionalnem ukvarjanju s pesmijo, ni več.

Ena do osrednjih tem zbirke Dekleta pojejo je minljivost, ki po Kolškovem mnenju povzroča občutek bolečine ali vsaj melanholije, pa vendar je prav s pomočjo nje prišel do globljega zavedanja sebe in sveta. Avtor spremne besede je Borut Gombač.

Sonce zahaja v Celju ima po besedah Irene Svetek, ki je k romanu zapisala spremno besedo, zelo poetično strukturo. Ker je vsebina zahtevna, se zdi, "kot bi kruta realnost zarezala v mehko poetiko," je dejala Svetkova.

Po Uršičevem mnenju se roman od drugih knjig odvisnikov razlikuje po tem, da avtorica za svojo zasvojenost ne krivi okolice, staršev oziroma drugih ljudi, pač pa išče razloge v sebi. Njen protagonist je antijunak, odvisen od heroina, ki pa je obenem zelo inteligenten in načitan, je povedal Uršič.

Sredi pajkove mreže je novi roman Toma Podstenška, ki je nase opozoril že z romanom Sodba v imenu ljudstva, ki se je znašel med deseterico za kresnika nominiranih del. Tokrat je v ospredju bolj intimna zgodba posameznika, ki se po odhodu iz zapora znajde v družbi, ki ga je sprejme. Knjiga po Uršičevem mnenju odslikava socialni protest in postavlja vprašanje, ali je treba nekdanjega zapornika, ko se vrne na prostost, še dodatno stigmatizirati.

Po avtorjevem mnenju družbena kritika v romanu, ki je postavljen v intimnejši prostor, še vedno ostaja. Podstenška je pri pisanju zanimalo vprašanje preživetja in smisla življenja, soočenje s preteklostjo in lastno krivdo, vprašanje maščevanja ter upravičenosti oziroma neupravičenosti.

Roman Svetkove Zaspi, mala moja, zaspi prinaša zgodbo o odraščanju ter o povezanosti žensk treh generacij. Avtorica pa ga ocenjuje tudi kot roman o oproščanju.

Uršič je predstavil še avtobiografijo, kot je dejal, novinarske legende Otmarja Klipšteterja, ki pod naslovom Ne živi predolgo opiše svoje številne anekdote, se dotakne družbenih in političnih tem, pa tudi svoje družine.