Slovenija 14.5.2014 13:48

Festival Ljubljana letos s petimi dogodki na Kongresnem trgu

Ljubljana, 14. maja - Festival Ljubljana bo že 62. zapored poskrbel za poletje, polno umetniških izkustev. Središče vaših doživetij je tudi moto letošnje izvedbe, ki bo od 1. julija do 1. septembra gostila imena, kot so Riccardo Muti, Mariss Jansons, Jurij Bašmet, Elina Garanča in Maria Pages. Ob Križankah, kjer bo večina dogodkov, bo pomembno prizorišče Kongresni trg.

Ljubljana, Križanke. Festival Ljubljana. Foto: Domen Grögl/STA

Ljubljana, Križanke.
Festival Ljubljana.
Foto: Domen Grögl/STA

Priprava programa je vsako leto poseben izziv, ne samo v kreativnem, temveč tudi v finančnem smislu, saj se je treba ozirati na razpoložljiva sredstva in vedno iskati tudi ustrezna nadomestila, je na današnji novinarski konferenci poudaril direktor in umetniški vodja Festivala Ljubljana Darko Brlek. Program je, kot je dodal, vedno kompromis, ker je treba upoštevati tudi, kakšen bo odziv občinstva in kakšen je socialni status prebivalstva.

Upoštevajoč omenjeno bo festival v letošnjem poletju kar pet dogodkov postavil na Kongresni trg, ki sprejme veliko več obiskovalcev, prav zaradi tega bodo koncerti dosegljivi že po pet oziroma devet evrov. Toliko bo namreč znašala cena vstopnice za stojišče na dan samega dogodka, medtem ko bodo za otroke do 14. leta brezplačne. Ker bo oder pokrit, bodo prireditve v vsakem primeru, izvajalca, ki bo poskrbel za ustrezno akustično podobo prizorišča, pa bodo izbrali prek javnega razpisa, je povedal Brlek.

Predtakt v festival se bo zgodil 21. junija s Poletno nočjo, na kateri bodo Big Band in Simfonični orkester RTV Slovenija, dirigent Patrik Greblo ter številni pevski solisti poustvarili najlepše pesmi o Ljubljani. Odprla pa ga bo kantata Carmina Burana Carla Orffa, ki jo bodo pod taktirko Uroša Lajovica izvedli Orkester Slovenske filharmonije, SNG Opera in balet Ljubljana, Slovenski komorni zbor, Akademski zbor Ivan Goran Kovačić, zbor Narodnega gledališča Sarajevo in solisti. Večer prej bodo gostovali na Trgu enotnosti v Trstu.

Na Kongresnem trgu bodo nato še trije koncerti: 3. julija bosta kitarist Vlatko Stefanovski in pihalec Vasko Atanasovski nastopila s Komornim godalnim orkestrom Slovenske filharmonije, 7. julija bo v spomin na deseto obletnico smrti Carlosa Kleiberja zazvenel Verdijev Requiem pod vodstvom Riccarda Mutija, ki je za to priložnost združil glasbenike iz Italije, Slovenije in drugod, 8. julija bo sledil večer opernih arij z latvijsko mezzosopranistko Elino Garanča ob spremljavi radijskih simfonikov.

Preostanek festivalskega dogajanja bo večinoma v Križankah, kjer nameravajo po Brlekovih besedah akustiko še izboljšati. Namesto napovedovanih drugih dveh delov Nibelunškega prstana Richarda Wagnerja bosta 10. julija zbor in orkester Opere HNK v Zagrebu uprizorila njegovo romantično opero Lohengrin; prestala dva dela tetralogije je napovedal za leto 2016.

Na programu so še Simfonični orkester Qingdao s Kitajske, Filharmonija '900 gledališča Teatro Regio iz Torina s slovensko praizvedbo dela ruske skladateljice Sofije Gubajdulina, kraljica flamenka Maria Pages, baletna koprodukcija Nevarna razmerja v koreografiji Valentine Turcu in Lea Mujića ter muzikal z londonskega West Enda Evita.

V avgustovskem komornem delu se bo predstavilo nekaj slovenskih glasbenikov, ki delujejo v tujini: flavtista Martin Belič in Boris Bizjak, harmonikar Marko Hatlak in pianistka Katja Sinkovič. Med gosti bodo tudi violinist Stefan Milenković in Moskovski solisti, s katerimi bosta sodelovala violist Jurij Bašmet in violinistka Lana Trotovšek.

Festival bo 1. septembra sklenil Kraljevi orkester Concertgebouw iz Amsterdama pod taktirko svetovno znanega dirigenta Marissa Jansonsa.

Proračun festivala je za 30 odstotkov nižji od lanskega - zadnja leta se je gibal okrog dveh milijonov evrov.