Slovenija 15.5.2014 11:26

Nils Petter Molvaer po petih letih v Šiški z novim albumom

Ljubljana, 15. maja - Na povabilo Braneta Rončela bo nocoj v Kinu Šiška nastopil norveški trobentač Nils Petter Molvaer. Veliki nordijski raziskovalec zvočnih polj med jazzom in elektroniko, kot ga opisujejo prireditelji, se v Šiško vrača po petih letih z novim albumom Switch in osveženim spremljevalnim bendom. Ploščo, ki je izšla marca, predstavlja na evropski turneji.

Trobentač, skladatelj in producent združuje različne glasbene sloge - jazz, ambient, house, elektro in break ritme, pa tudi elemente hip hopa ter rock in pop glasbe. Vse to pretaplja v prepričljive in izjemno intenzivne zvočne krajine.

Molvaer, ki je se rodil leta 1960 na malem norveškem otoku Sula, se je po očetovi zaslugi že zgodaj srečal z jazzom. Igral je v šolskih zasedbah in lokalnih klubih, nato pa leta 1979 odšel študirat na glasbeni konservatorij v Trondheim. Tam je razvil svoj edinstveni slog in si ustvarjal ime kot eden obetavnih mladih norveških talentov.

Sredi 80. let je sodeloval z norveškima pionirjema jazza Jonom Christensenom in Arildom Andersenom v zasedbi Masqualero, desetletje pozneje se je posvečal svoji zasebni Khmer, s katero so polagali temelje zdaj že tipični norveški simbiozi jazza in elektronske glasbe.

Leta 1997 je posnel debitantski album Khmer, na katerem prevladuje do tedaj neznana kombinacija improvizacije in hipnotično vrtečih se beatov. Odzivi javnosti in medijev so bili odlični, zanj je prejel tudi nemško nagrado glasbenih kritikov in norveškega grammyja.

Njegovo zanimanje tako za akustično kot elektronsko glasbo se kaže v lahkotnosti, s katero poleg sodobnega jazza obvladuje konvencije popa, rocka in funka. Na vsakem albumu poišče nov glasbeni in pripovedni pristop, a vsa njegova dela kot vodilo preveva iskanje optimalnega ravnovesja med sintetičnim in organskim. Novi album Switch zaznamuje nov vrhunec v njegovem neprekinjenem iskanju, piše na spletni strani Kina Šiška.

V novo zasedbo je Molvaer združil pedal steel kitarista Geira Sundstola, pianista Mortena Qvenilda in bobnarja Erlanda Dahlena, osrednje mesto pa je pripadlo slide kitari. Zunaj Norveške sicer namesto pianista nastopa basist Jo Berger Myhre.

"Na tej plošči se ne posvečam toliko iskanju svojih lastnih pomislekov kot pri prejšnjih albumih. Bolj me zanima iskanje pravega načina, da predstaviš določene stvari. Ta plošča je bolj umirjena. Morda s starostjo postajam zrelejši," njegove besede povzemajo organizatorji.

Kot je glasbenik povedal v intervjuju za Delo, je v zadnjih letih precej razmišljal, da bi v svoj naslednji projekt vključil pedal steel kitaro. "Zvok tega instrumenta me spominja na umirjeno valovanje oceana. Ima tisti melanholični prizvok. Zanimalo me je, kako bi se moja trobenta zlila s tem zvokom, in izkazalo se je, da skupaj funkcionirata precej dobro," je povedal Molvaer.