Slovenija 15.5.2014 15:23

Laibach: V tem trenutku po Evropi strašimo z albumom Spectre, manifestom naše partije

Ljubljana, 15. maja - V Križankah bo v petek nastopila skupina, ki že več kot 30 let nastavlja ogledalo družbi in je največji slovenski glasbeni izvozni produkt, Laibach. "V tem trenutku po Evropi strašimo z novim albumom Spectre, ki je pravzaprav manifest partije, ki smo jo ustanovili z njim. In s to partijo bomo v bodoče še veliko strašili," so zapisali za STA.

Ljubljana, Križanke Koncert skupine Laibach. Foto: Daniel Novakovič/STA

Ljubljana, Križanke
Koncert skupine Laibach.
Foto: Daniel Novakovič/STA

Laibach pravijo, da se bodo na svojem šestem nastopu v Plečnikovem letnem gledališču, kjer so prvič nastopili na Novem rocku '82, vsekakor potrudili, da bodo izpeljali kvaliteten nastop. "Ostalo pa ni v naših rokah," dodajajo.

Ob omembi njihovega prvega nastopa, kjer je takratnega člana skupine Tomaža Hostnika zadela iz občinstva vržena steklenica, pa pravijo: "Križank '82 se nihče več na spomni, razen tistih, ki so že v pokoju. Leta '82 ljudje niso bili tako izbirčni in razvajeni, kot so zdaj, zato enakih reakcij ne pričakujemo."

Album Spectre, ki je pri britanski založbi Mute Records izšel 3. marca, je požel precej pozitivnih kritik, med drugim je britanski časnik The Guardian skupino označil za "ponovno pomembno".

"Pred desetletjem se je zdelo, da je skupina prav tako nepomembna kot spomenik maršala Tita, ki ga na smetišču v Sloveniji razjeda rja. A na albumu Spectre skupina odprto razmišlja o Snowdnu, WikiLeaks, protestnih gibanjih, nestanovitnem evru in Arabski pomladi. Čas je, da začnemo ponovno spremljati to nadvse nenavadno in pogosto nerazumljeno skupino," so zapisali v časniku.

Laibach so ob izidu albuma pripravili turnejo, ki je doslej zajela 25 mest, med drugim tudi Hongkong, kar je bil njihov prvi koncert na Kitajskem. "Sprejeli so nas zelo toplo in angažirano, kot da se ne dogaja nič drugega pomembnega v tem 'bladerunnerovskem' megapolisu, razen Laibacha. V Hongkongu smo preživeli teden dni, tako da smo imeli priložnost videti tudi kaj več od dvorane, v kateri smo nastopali," so še dejali.

"Peljali so nas tudi na križarjenje z jahto po kitajskem morju (in na kopanje), skratka, bilo je zelo prijetno in prijateljsko. Ampak kljub temu smo bili veseli, ko smo se iz futurističnega Hongkonga vrnili v Slovenijo, med harmonike in kranjske klobase," so zapisali.

V petek bodo v razprodanih Križankah nastopili na koncertu, ki so ga, ker se jim Slovenija zdi preveč zapeta, zadrgnjena in zagrenjena, naslovili Naredimo to deželo spet sproščeno! "Nekaj malega politične in ekonomske krize res ne bi smelo spraviti cele nacije na kolena. Ni razloga za to," so še zapisali za STA.

Po ljubljanskem koncertu v Križankah Laibach do konca evropske turneje čakajo še štirje nastopi, med drugim v kultnem Domu omladine v Beogradu in v Bukarešti.

Ob izidu albuma je skupina predstavila tudi videospot za prvi single Whistleblowers, tik pred koncertom v Križankah pa so predstavili še videospot za drugi single Eurovision, ki so ga posneli v domačih Trbovljah.

Laibach so 1. junija leta 1980 v Trbovljah, mesec po smrti Tita, ustanovili Dejan Knez, Srečko Bajda, Andrej Lupinc in Bine Zerko. Kmalu sta se jim pridružila Ivan (Jani) Novak in Milan Fras, leto kasneje pa še Tomaž Hostnik.

Ob 30. obletnici delovanja skupine so v Trbovljah v Delavskem dom pripravili večdnevni retrospektivni dogodek, naslovljen Rdeči revirji + Črn križ, 1980-2010. Leto kasneje pa je skupina začela pripravljati glasbo za film Jekleno nebo, ki ga je deloma navdihnila.

V skupini, ki je zamenjala že vrsto članov, ob tem poudarjajo, da so skupina, kjer imata skupni, kolektivni interes in sporočilnost prednost pred posameznikom.

"Vsekakor to ni poligon za prakticiranje individualnih egov in frustracij, tega v Laibachu ne trpimo. V skupini zato lahko delujejo le izjemni posamezniki, ki nimajo problema s svojim egom. Vsak od njih je tudi več kot dovolj prepoznaven in za svoje delo ustrezno nagrajen," je skupina pojasnila princip svojega delovanja.