Slovenija 17.5.2014 4:00

V CD drevi z Maroltovci na koledovanje

Ljubljana, 17. maja - V Linhartovi dvorani Cankarjevega doma (CD) bo drevi ob 19.30 letni koncert Akademske folklorne skupine France Marolt. Že 66. letni koncert so Marlotovci naslovili Prinašalci, navdih zanj pa je umetniški vodja največje in ene najstarejših folklornih skupin v Sloveniji Tomaž Simetinger našel v obrednih obhodih kolednikov.

Ljubljana. Cankarjev dom. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Cankarjev dom.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Maroltovci bodo predstavili povsem nov program z desetimi novimi odrskimi postavitvami. Na odru CD se bo zvrstilo več kot 60 plesalk, plesalcev, pevcev in glasbenikov. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, bodo skozi bogastvo plesa, petja in kostumografije prikazani posamezni rituali, ki so pomembneje zaznamovali časovne cikluse in prostorske predstave ljudi iz preteklosti.

V predstavi se prepletata dve vzporedni zgodbi. Prva je prežeta z rekonstrukcijami srednjeveških melodij, ki so se v nekoliko spremenjeni obliki ohranile v ljudskih pesmih. Z njihovo povsem sodobno zvočno interpretacijo in kontekstualizacijo bosta prikazana namen obrednih obhodov in tridelna sestava kolednic. Druga prikazuje posamezne stilizirane podobe koledništva, med katerimi so nekatere rekonstruirane prvič.

Akademsko folklorno skupino France Marolt je leta 1948 ustanovil France Marolt, prvi slovenski etnomuzikolog. S samo tremi pari je postavil temelje razvoja največje slovenske folklorne skupine, ki danes redno nastopa tako doma kot v tujini. V 65 letih delovanja si je prislužila številna priznanja in nagrade, med njimi zlati častni znak svobode RS. Skupina letno izvede več kot 60 koncertov, krajših nastopov in delavnic ter številne samostojne projekte.

Kot je v pogovoru za STA dejal Simetinger, je Marolt neke vrste blagovna znamka in ljudje radi pridejo na njihove letne koncerte, saj vedo, da bodo vedno znova videli nekaj novega. Tudi letošnji je vzbudil veliko zanimanja, zato so se odločili za ponovitev. Ta bo 18. maja v Kulturnem domu v Črnučah.