Slovenija 18.5.2014 4:00

Muzejski praznik bo na široko odprl vrata muzejev in galerij

Ljubljana, 18. maja - Muzeji po vsem svetu bodo danes obeležili mednarodni muzejski dan, letos na temo Muzejske zbirke povezujejo. Obeleževanju dneva se pridružujejo tudi slovenski muzeji, ki bodo ob tej priložnosti brezplačno odprli vrata obiskovalcem ter pripravili vrsto delavnic, javnih vodstev in drugih prireditev.

Ljubljana. Razstava v Muzeju sodobne umetnosti. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Razstava v Muzeju sodobne umetnosti.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Letošnja tema po besedah predsednice Slovenskega odbora Mednarodnega muzejskega sveta (ICOM) Tanje Roženbergar izpostavlja povezovalno dejavnost in vrednost muzeja ter dela v njem. Muzeji se z novimi pristopi za fizično in virtualno dostopnost muzejskih zbirk povezujejo z različnimi skupinami uporabnikov in postajajo platforma medkulturnih izmenjav.

Povezujejo obiskovalce, generacije, skupnosti in kulture. Povezujejo preteklost s sedanjostjo in prihodnostjo ter omogočajo sedanjim in prihodnjim generacijam, da bolje doumejo ter razumejo svoje začetke in zgodovino.

Obeleževanju mednarodnega muzejskega dneva se pridružuje tudi Slovensko muzejsko društvo s tradicionalno podelitvijo Valvasorjevih nagrad in priznanj. Nagrado za življenjsko delo letos prejme muzejski svetnik, umetnostni zgodovinar in filozof Andrej Medved.

Slovensko muzejsko društvo bo poleg nje podelilo še tri Valvasorjeve nagrade za enkratne dosežke, dve častni Valvasorjevi priznanji in Valvasorjev nagelj, ki je po besedah predsednice društva Verene Štekar Vidic novost, društvo pa ga na predlog komisije za podeljevanje podeljuje projektom s poudarkom na socialni empatiji. Podelitev Valvasorjevih odličij bo v ponedeljek, 19. maja, v Radovljiški graščini.

ICOM je muzejski praznik razglasil leta 1977 z namenom večje prepoznavnosti muzejev v družbi. Prazniku se pridružuje vsako leto več muzejev. Lani je praznično ponudbo pripravilo 35.000 muzejskih institucij iz 143 držav.