Svet 17.5.2014 6:00

Prenovljeni Wagnerjev muzej v Bayreuthu bo vrata odprl že prihodnje leto

Bayreuth, 17. maja - Prenova in povečanje muzeja Richarda Wagnerja v Bayreuthu sta na dobri poti. Muzej v vili Wahnfried naj bi po besedah vodje marketinga Julie Weigold v prenovljeni podobi in z novo postavitvijo vrata za obiskovalce odprl že ob glasbenem festivalu prihodnje leto.

Nemčija, Bayreuth. Hiša Wahnfried - muzej Richarda Wagnerja. Foto: Ksenija Brišar/STA Arhiv STA

Nemčija, Bayreuth.
Hiša Wahnfried - muzej Richarda Wagnerja.
Foto: Ksenija Brišar/STA
Arhiv STA

Prenova muzeja, ki je po pisanju nemške tiskovne agencije trenutno največji projekt v mestu, bo stala 18 milijonov evrov.

Richard Wagner (1813-1883), ki velja za utemeljitelja opere kot celovitega glasbenodramskega gledališkega projekta, gesamtkunstwerka, se je rodil v Leipzigu. Po osnovni usmeritvi je bil romantik. Uvedel je t.i. neskončno melodijo, v kateri so se združile do tedaj ločene operne oblike v en sam, glasbeni tok, ki je iz ene epizode prehajal v drugo kot melodični vodilni motiv, vezan na posamezne like in ideje. Odprl je pot k novi glasbi in atonalnosti. Tematsko se je opiral predvsem na germansko mitologijo.

Letos bo v Bayreuthu na severovzhodu Bavarske potekala že 103. izdaja glasbenega festivala, posvečenega njegovim delom. Mesec dni trajajoči festival je ena najbolj zaželenih poletnih glasbenih prireditev na svetu. Na vstopnice je treba čakati tudi po deset let.