Svet 19.5.2014 5:30

Vojaška tehnologija bo Ermitažu pomagala zaščititi umetniška dela

Sankt Peterburg, 19. maja - V muzeju Ermitaž v ruskem Sankt Peterburgu so z namenom identifikacije s posebnim peresom in pršilom začeli označevati umetniška dela. Tehnologijo, ki so jo razvili doma, bodo uporabili za umetniška dela, ki jih bodo posodili za razstave zunaj muzejskih zidov, da bodo ob vrnitvi lahko potrdili njihovo avtentičnost.

Na ta način bodo označili tri milijone eksponatov v zbirki muzeja Ermitaž, je po poročanju ruske tiskovne agencije Itar-Tass povedal predstavnik ruskega obrambnega ministrstva Vladimir Kuzmin.

Postopek so razvili vojaški strokovnjaki in zasebni ruski proizvajalec, oznako pa je mogoče zaznati pod ultravijolično svetlobo. Postopek bi lahko uporabili tudi drugi ruski muzeji, primeren pa je tudi za vojaško, policijsko in carinsko službo, je dodal Kuzmin.

Za dragocene predmete, ki se jih ni mogoče dotakniti, so znanstveniki izdelali edinstveno kemično pršilo, ki ga ni mogoče kopirati ali shraniti v sprej. Njegove sledi imajo najmanj 50 let življenjske dobe. Koncentracija ni škodljiva za slike, porcelan, steklo in keramiko, trdijo strokovnjaki. Tehnologijo za označevanje kovinskih predmetov, kot so kovanci, ki jih je težko označiti, pa še razvijajo.

Detektorji ne zahtevajo laboratorijskih pogojev ali posebnih veščin uporabe. Šifrirano informacijo namreč preberejo po načinu "prijatelj ali sovražnik". Ko naprava prepozna predmet, proizvede zvočni signal in zasveti zelena lučka. Rdeča lučka pa pomeni, da predmet ni označen ali da ima tujo oznako. Naprava bo prepoznala tudi zgorele predmete, saj je oznaka odporna na temperaturo 2000 stopinj Celzija.

Proizvajalci tovrstno zaščito ponujajo relativno poceni. Ena oznaka stane 30 rubljev (0,62 evra), detektor pa med 50.000 in 150.000 rubljev (od 1035 do 3100 evrov), odvisno od velikosti.