Slovenija 17.5.2014 10:34

Ženja Leiler za Dnevnik: Še vedno bomo gledali filme, ne pa avdiovizualni del (17. 5.)

Ljubljana, 17. maja - Ministrstvo za kulturo je predlog zakona o Slovenskem avdiovizualnem centru poslalo v potrditev vladi. Predlog je v bil javni obravnavi deležen več pripomb, tudi glede imena. A kot je za današnjo prilogo časnika Dnevnik dejala vodja direktorata za medije na ministrstvu Ženja Leiler, bomo še vedno v kino hodili gledat filme, ne avdiovizualnih del.

Ljubljana. V.d. generalne direktorice direktorata za medije Ženja Leiler Kos. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
V.d. generalne direktorice direktorata za medije Ženja Leiler Kos.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Kot je za Dnevnikov Objektiv povedala Leilerjeva, je vlada besedilo zakona sprejela še kot polnomočno delujoča. Trenutno potekajo pogovori s poslanskimi skupinami, saj iščejo širok politični konsenz. Od teh pogovorov in seveda datuma razpusta parlamenta pa je odvisna nadaljnja usoda zakona. A ne glede na to, kakšna bo, je Leilerjeva prepričana, da uokvirja več kot nujno in sodobno sistemsko ureditev filmskega področja.

Ena izmed najpomembnejših novosti zakona je uvedba zunajpropračunskih virov, ki naj bi dopolnili proračunske, kar pa je naletelo na upor nekaterih zavezancev zunajproračunskih virov. Kot opozarja Leilerjeva, so so proračunski viri za film v zadnjih treh letih zmanjšali. Ob tem dodaja, da izvenproračunske vire poznajo skoraj povsod po Evropi, tudi v državah s primerljivo ustavno demokracijo in enakimi ustavnimi določbami glede svobodne gospodarske pobude, ki je bila tu "kamen spotike".

Vendar v novem zakonu po njenih besedah ne gre le za to, da uvaja zunajproračunska sredsteva. "Nasprotno, izhodiščno vodilo novega zakona je bilo, da morajo naloge, način delovanja, sistem spodbud, sestava organov in nadzor ter seveda viri financiranja Slovenskega avdiovizualnega centra obsegati celotno kinematografsko verigo," je dejala Leilerjeva.

Kar se medijskega zakona tiče, Lelerjeva priznava, da so jih dogodki prehiteli, pa tudi pri zakonu o RTV Slovenija. "Ne gre le za strokovno, ampak tudi politično zahtevna zakona, oba pa sta brez dvoma potrebna temeljite posodobitve," je povedala in dodala, da ju bodo kot osnutka predali novemu ministru.