Slovenija 19.5.2014 9:46

APZ Tone Tomšič na Ptuju s poklonom skladatelju Lojzetu Lebiču

Ptuj, 19. maja - Akademski pevski zbor Tone Tomšič Univerze v Ljubljani bo danes nastopil v prenovljeni dvorani Dominikanskega samostana na Ptuju. Predstavil bo vokalno-instrumentalno delo Lojzeta Lebiča V tihem šelestenju časa ter nekaj priredb koroških ljudskih skladb.

S koncertom bo zbor obeležil 80. obletnico slovenskega skladatelja Lojzeta Lebiča. Skupaj s člani Slovenskega tolkalnega projekta bo izvedel Lebičevo delo V tihem šelestenju časa, ki ga sestavljalo štiri dela za zbor in tolkala: Iz veka vekov, Mozaiki, Iz kamna v vodi in Pesem o smrti.

Skladatelj Lebič je s tem delom po navedbah APZ Tone Tomšič v veliki meri pomagal dvigniti raven slovenske umetne zborovske glasbe, da se je le-ta lahko postavila ob bok svetovni umetni zborovski glasbi. Že tako številnim glasovnim linijam za zbor in soliste je dodal še različne zvočne efekte oziroma dodatke, kot sta šepet in govor, ki pomagajo ustvariti posebno, neke vrste teatralno atmosfero.

Besedilo vseh štirih zborovskih skladb je vzeto izpod peresa slovenskega pesnika Gregorja Strniše, prav to besedilo pa s svojo strukturo in temami, kot so absurd, odtujenost, iskanje smisla in smrt, pomaga graditi skrivnostnost celotnega dela in mu dodaja višji pomen in smisel.

Akademski pevski zbor Tone Tomšič združuje študentke in študente vseh fakultet Univerze v Ljubljani, ki sta jim skupna ljubezen do petja in želja po vrhunskem umetniškem ustvarjanju. Nadaljuje tradicijo Akademskega pevskega zbora v Ljubljani, ki ga je leta 1926 ustanovil France Marolt kot moški sestav. Od oktobra 2009 zbor vodi Sebastjan Vrhovnik.