Slovenija 19.5.2014 9:43

V Novem mestu 37. dolenjski knjižni sejem

Novo mesto, 19. maja - V Galeriji Krka v Novem mestu bodo drevi ob 20. uri odprli 37. dolenjski knjižni sejem, ki bo potekal do petka, 23. maja. Na sejmu, ki ga prirejajo Kulturno umetniško društvo Krka, Knjižnica Mirana Jarca in novomeška knjigarna Mladinske knjige, bodo predstavili slovensko letno knjižno bero, priredili več pogovorov in srečanje najmlajših literatov.

Po podatkih novomeške poslovalnice Mladinske knjige bodo na sejmu predstavili približno 2300 oziroma glavnino od lanskega do letošnjega sejma izdanih knjig vseh slovenskih založb.

Predsednik Kulturno umetniškega društva Krka Mitja Pelko je za STA povedal, da bo odprtje sejma posvečeno slovenski dramatiki. Gosta večera, ki so ga naslovili Prebujanje besed, bosta gledališka režiserja in dramatika Dušan Jovanović ter Matjaž Zupančič.

V sredo se bodo v okviru knjižnega sejma posvetili učencem dolenjskih osnovnih šol, ki bodo predstavili svoje literarne ustvarjalne začetke. Povabili jih bodo na območno srečanje najmlajših literatov osnovnih šol z avtorico Urško Kaloper in najboljše med njimi nagradili.

Med večernimi sejemskimi prireditvami za četrtek napovedujejo še literarni večer s pogovorom O Miranu Jarcu - ob izidu druge knjige njegovih zbranih del z literarnima zgodovinarjema Dragom Bajtom in Marijanom Dovićem.

V okviru Dolenjskega knjižnega sejma je novomeška Knjižnica Mirana Jarca pripravila tudi virtualno razstavo A neko uro se je prebudila Beseda ... o pesniku, pisatelju in dramatiku Miranu Jarcu. Razpis in izbor del najmlajših literatov pa je pripravila novomeška območna izpostava Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti. Vse razstavljene knjige bodo v času sejma naprodaj z 10-odstotnim popustom.