Svet 19.5.2014 14:42

Pamukov Muzej nedolžnosti v Carigradu dobitnik muzejske nagrade leta - EMYA 2014

Tallinn, 19. maja - Muzej nedolžnosti v Carigradu je dobitnik Evropske muzejske nagrade leta - EMYA 2014. Muzej je zasnoval pisatelj Orhan Pamuk kot celostno, materializirano verzijo izmišljene zgodbe svojega romana. Podelitev nagrad Evropskega muzejskega foruma (EMF) je bila v soboto v estonskem Tallinnu.

Kot še piše v utemeljitvi, je Muzej nedolžnosti mogoče videti tudi kot muzej življenja v Carigradu v drugi polovici 20. stoletja. "Muzej nedolžnosti je majhen, oseben, lokalen in obenem trajnostni model za novo smer v razvoju muzejev. Daje navdih in vzpostavlja inovativne nove paradigme v muzejskem sektorju," je zapisano v utemeljitvi. Muzej nedolžnosti je tako za eno leto v varstvo dobil skulpturo Jajce Henryja Moorea.

Estonski pomorski muzej Lennusadam v Tallinnu je bil deležen posebne pohvale za razstavo, ki gledalca postavi v središče in mu omogoči sprehod skozi postavitev. Bildmuseet v švedski Umei si je posebno pohvalo prislužil kot moderen in inovativen muzej, ki ponuja dinamično kontinuiteto razstav in stalno platformo za promocijo evropskega in globalnega vedenja na področju kulture.

Nacionalni muzej znanosti in tehnologije v španski Coruni je prejel pohvalo za navdihujoče povezovanje znanosti in tehnike ter za zavedanje družbene odgovornosti na področju ohranjanja tehniške, industrijske in znanstvene dediščine. Muzej Occidens v španski Pamploni pa je bil deležen posebne pohvale za izjemen način predstavitve vrednot, ki so temelj zahodne civilizacije in nas izzivajo, da ponovno premislimo o naši skupni prihodnosti.

Skupno posebno pohval sta prejela Muzej in dokumentacijski center Kazerne Dossin v belgijskem Mechelenu in Spominski park koncentracijsko taborišče Flossenbürg v Nemčiji, ki bosta po prepričanju žirije z načinom delovanja in idejami zagotovo vplivala tudi na druge tovrstne muzeje.

Nagrado EMYA podeljuje Evropski muzejski forum (EMF). Tega je leta 1977 pod pokroviteljstvom Sveta Evrope ustanovil priznani angleški muzejski strokovnjak in publicist Kenneth Hudson. EMF že od začetka podeljuje dve nagradi, poleg nagrade EMYA še muzejsko nagrado Sveta Evrope.

Slednjo je letos prejel Muzej Baksi v turškem Bayburtu. Kot piše v utemeljitvi, muzej ruralno postavlja v dialog z urbanim, tradicionalno kulturo v stik s sodobnim življenjskim stilom in tradicionalne obrti s sodobno umetnostjo.

Že 37. podelitev nagrad je potekala v Umetnostnem muzeju v Tallinnu, so sporočili z Evropskega muzejskega foruma.