Slovenija 20.5.2014 6:00

Začel se bo sejem Liber.ac: za promocijo akademske literature

Ljubljana, 20. maja - Na Foersterjevem vrtu za Filozofsko fakulteto v Ljubljani bodo dopoldne že peto leto zapored odprli sejem akademske knjige Liber.ac. Namen sejma je opozoriti na raznolikost in visoko kakovost slovenskega akademskega založništva. Spremljevalni program, ki ga pripravlja Oddelek za anglistiko in amerikanistiko, bo v znamenju angleško govorečih dežel.

Ljubljana. Knjige. Foto: Tina Kosec/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Knjige.
Foto: Tina Kosec/STA
Arhiv STA

Sejem akademske knjige Liber.ac je zasnovan kot tridnevna prireditev s spremljevalnim programom, s katero se v Sloveniji uveljavlja nov tip knjižnega sejma, obenem pa se vzpostavlja novo kulturno in komunikacijsko središče. Sejem povezuje različne akterje s področja produkcije in promocije akademske knjige, od univerzitetnih založb in knjigarn do univerzitetnih knjižnic.

S sejmom želijo opozoriti na raznolikost in visoko kakovost slovenskega akademskega založništva, najnovejše dosežke znanosti in interdisciplinarne razvojne usmeritve v visokem šolstvu. Obenem poskušajo akademsko knjigo približati širši zainteresirani javnosti, so sporočili iz Filozofske fakultete.

Spremljevalni program bo ponudil literarna branja, recitale, diskusije, okrogle mize o družbeno-kritičnih temah ter filme v Slovenski kinoteki. Med drugim bodo v sredo gostili Johna Stubbsa, avtorja mednarodno odmevne biografije o velikem angleškem metafizičnem pesniku Johnu Donnu z naslovom The Reformed Soul (2006). Z gostom se bo pogovarjal Uroš Mozetič.

Poskrbeli bodo tudi za otroke, ki se bodo na delavnicah srečali z Jazonom in Argonavti, starejši pa bodo lahko prisluhnili poeziji v angleščini.

Sejem bo potekal do 22. maja. Sklenil ga bo glasbeni večer študentk anglistike z naslovom The Compounds ter pozneje v Slovenski kinoteki še britanski film Redeči čeveljci iz leta 1948 v režiji Michaela Powella in Emerica Pressburgerja.