Slovenija 25.5.2014 10:00

Razstavni salon na mariborskem Trgu Leona Štuklja nazaj pod okrilje umetnostne galerije

Maribor, 25. maja - Razstavni prostor na Trgu Leona Štuklja v Mariboru, znan kot Razstavni salon Rotovž, po več kot dveh letih ponovno prehaja pod okrilje Umetnostne galerije Maribor (UGM). Po tem, ko je služil kot info točka Evropske prestolnice kulture 2012 in Evropske prestolnice mladih 2013, bo od konca maja ponovno del galerije, a pod novim imenom UGM Studio.

Razstavni salon Rotovž je bil ustanovljen leta 1966 v prostorih mariborske mestne hiše Rotovž. V začetku 80. let se je s selitvijo na trenutno lokacijo priključil UGM ter se kot njena dislocirana enota uveljavil kot prostor predstavitve sodobne umetniške produkcije.

Kot napovedujejo v umetnostni galeriji, bo UGM Studio sledil poslanstvu prejšnjega razstavišča. Kot prva bo v njem 30. maja postavljena mednarodna skupinska razstava Alptraum. Gre za potujočo razstavo, ki jo je zasnoval nemški umetnik Marcus Sendlinger. Od leta 2010 potuje po svetu in rekrutira vedno nove umetnike z enim samim vodilom - predstavitev umetniških vizij nočnih mor. V vsakem gostujočem mestu se razstavi pridruži okoli 15 novih avtorjev.

Razstava se je na poti do Maribora med drugim ustavila že v Washingtonu, Londonu, Berlinu, Los Angelesu in Manili. Na njej sodeluje 116 umetnikov iz 13 držav, med drugim iz Nemčije, Velike Britanije, Italije, Južnoafriške republike, ZDA in Irana, v Mariboru pa se ji bo pridružilo 17 umetnikov iz Slovenije.

Osrednja enota UGM se medtem še vedno nahaja v nekdanji meščanski palači in bivši cerkvi celestinskega samostana na Strossmayerjevi ulici, saj kljub dolgoletnim prizadevanjem še vedno ni uspela priti do sodobnejših in za galerijsko dejavnost primernejših prostorov.

Po spodletelem poskusu, da bi nove prostore dobili v času Evropske prestolnice kulture, ko so novo UGM najprej načrtovali na Lentu, nato pa v razvpitem kulturnem središču Maks na Studencih, je vodstvo galerije na začetku tega leta okrepilo prizadevanja za selitev galerije v stavbo nekdanjega SDK na Trgu Leona Štuklja (nasproti UGM Studia).

Po drugi strani se na mariborski občini zavzemajo za prenovo sedanjih galerijskih prostorov na Strossmayerjevi ulici, kar so v preteklosti že poskusili, a naleteli na težave z zakonitostmi varstva kulturne dediščine. Kot so za STA te dni pojasnili na občini, je župan Andrej Fištravec naročil prostorsko preverbo za stavbo nekdanjega SDK. "Ko nam bodo predstavljeni rezultati, jih bomo lahko primerjali z rezultati prostorske preverbe obstoječe lokacije UGM. Tedaj bomo o tem obvestili tudi javnost," so povedali.