Svet 21.5.2014 5:00

V Hamburgu razstava plakatov Andyja Warhola

Hamburg, 21. maja - V Muzeju za umetnost in obrt v Hamburgu je od danes na ogled razstava plakatov ikone pop arta Andyja Warhola. Najširše občinstvo umetnika pozna kot slikarja, fotografa in filmarja, medtem ko je manj znano, da je kariero v 40. letih minulega stoletja začel kot grafični oblikovalec. Razstava bo odprta do 7. septembra.

Kitajska, Šanghaj. Delo Andyja Warhola. Foto: Xinhua/STA

Kitajska, Šanghaj.
Delo Andyja Warhola.
Foto: Xinhua/STA

Na razstavi je predstavljenih okoli 30 plakatov. Tako kot na njegovih slikah, tudi na plakatih srečamo podobe zvezdnikov, kot so Elizabeth Taylor ali Mick Jagger ter motive, kot so pločevinke juhe in podobno. Razstavo dopolnjujejo knjige, ovitki plošč in revije, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Andy Warhol (1928-1987) velja za eno najpomembnejših in najbolj enigmatičnih osebnosti moderne umetnosti. Rodil se je leta 1928 v Pittsburghu slovaškima izseljencema Ondreju in Juliji Varhola. Umrl je leta 1987, star 58 let.

Svoj umetniški izraz je začel razvijati v začetku 60. let minulega stoletja pod vplivom francoskega umetnika Marcela Duchampa in dadaistov. Upodabljal je jušne konzerve, medijske zvezde, zgodovinske osebnosti, pogosto pa kar samega sebe.

Med njegova ikonična in najbolj razvpita dela sodijo podobe Marilyn Monroe, 100 konzerv in Campbellove juhe. Ustvarjal je tudi eksperimentalne filme, kot so Dekleta iz Chelsea, Osamljeni kavboj, Hranjenje, Poljubljanje ter Spanje.