Slovenija 20.5.2014 15:36

Nagrado za najboljšo knjigo esejev bo odslej podeljevalo Društvo Marjan Rožanc

Ljubljana, 20. maja - Po stečaju Nove revije bo nagrado Marjana Rožanca za najboljšo slovensko knjigo esejev podeljevalo na novo ustanovljeno Društvo Marjan Rožanc. Novo društvo bo imelo simbolni sedež na domu Rožančeve hčerke Antonije Novotny Rožanc, za organizacijo nagrade pa bodo uporabljali prostore Društva slovenskih pisateljev.

Doslej je streho Upravnemu odboru Sklada za podelitev nagrade Marjana Rožanca nudila Nova revija, ki je skrbela tudi za arhiv nagrade in za izvedbo podelitve. Na zadnji seji je dosedanji Upravni odbor Sklada za podeljevanje nagrade sklenil, da z zamrtjem podjetja Nova revija v stečaj ne namerava vključiti nagrade, zato je soglasno odločil, da ustanovi društvo, so sporočili iz krogov Nove revije.

Na prvi občni zbor društva 16. maja so bili vabljeni člani upravnega odbora sklada, člani žirije nagrade in vsi dosedanji nagrajenci nagrade Marjana Rožanca.

O vsakoletni sestavi petčlanske žirije za nagrado bo odločal upravni odbor novega društva. Žirijo v sestavi Ignacija J. Fridl (predsednica), Edvard Kovač (podpredsednik) ter člani Barbara Pogačnik, Milček Komelj in Miha Pintarič je slednji letos zapustil, saj je tudi sam izdal zbirko esejev. Namesto njega so v žirijo imenovali Manco Košir.

Ustanovni člani novega Društva Marjan Rožanc so Ignacija Fridl Jarc, Manca Košir, Edvard Kovač, Jaroslav Mihelač in Antonija Novotny Rožanc. Vsi udeleženci prvega občnega zbora upajo, da bodo poslej nagradi pisani lepši časi, so še sporočili. Za tajnika društva je bil izbran Andrej Novotny.

Lani je Rožančevo nagrado prejel Alojz Ihan za Državljanske eseje.