Svet 26.5.2014 6:00

The National na poletnem šibeniškem festivalu SuperUho

Zagreb, 26. maja - Prvi festival SuperUho, ki bo potekal v začetku avgusta v Šibeniku, bo oplemenitila žanrsko razgibana rock glasba. Organizatorji so potrdili nastope nekaterih uveljavljenih imen, kot so The National in The Black Lips, pa tudi novejše predstavnike globalne rock scene, kot sta benda Earth in Fuck Buttons.

Umetniški direktor festivala Mate Škugor je na tiskovni konferenci v Zagrebu končno razkril tudi prizorišče poletne izdaje festivala Žedno uho, ki ga je vrsto let organiziral v Zagrebu. Festival SuperUho bo domeval v pristanišču nekdanje tovarne TEF ob šibeniški mestni plaži Banj.

"Festivalska lokacija enkratno združuje mediteransko okolje z bolj intimnim vzdušjem underground kluba," je dejal Škugor. Kot je dodal, je festivalsko prizorišče blizu šibeniške katedrale po njegovi oceni namenjeno največ 3000 obiskovalcem.

Ker je na hrvaški obali veliko festivalov elektronske glasbe, so si zadali, da med 3. in 5. avgustom zagotovijo tudi nastope več kot 30 rock izvajalcev z mednarodne in regionalne glasbene scene.

Ob tem bodo poskusili zadovoljiti glasbene okuse tako privržencev neodvisne rock in post-rock scene kot tudi mešanice rock'n'rolla in elektronske glasbe, hip-hopa in funka. Med drugimi bodo nastopili psiho-rockerji Rose Windows in kantavtorka Chelsea Wolfe iz ZDA.

Poleg zvenečih imen svetovne glasbene scene bodo na šibeniški oder stopili tudi regionalni izvajalci, kot so Bernays Propaganda iz Skopja, Repetitor iz Beograda, Punčke iz Vinkovcev, domačini Diskodelija in Seven That Spells ter After je bolji od Partyja (ABOP) in ESC Life iz Zagreba.

Znani koncertni promotor Škugor je leta 2011 v Šibeniku organiziral tudi prvi ekološko-glasbeni festival Terraneo, ki je v svoji prvi izdaji privabil več 10.000 obiskovalcev in pobral veliko pohval. Po drugi sezoni se je umaknil iz organizacije, novo vodstvo Terranea pa je moralo priznati, da festivala letos ne bo.

Kot je dejal za STA, si je festival SuperUho zamislil, še preden je bilo znano, da velikega poletnega festivalskega rajanja na Terraneu ne bo.