Slovenija 22.5.2014 4:00

V Cerknem čas za ljubitelje jazza

Cerkno, 22. maja - S koncertom bobnarja Žana Tetičkoviča in Big Banda RTV Slovenija se bo drevi ob 19. uri začela 19. izdaja mednarodnega glasbenega festivala Jazz Cerkno. Festival bo povezal različne stile in glasbene ideje. Zaključil se bo v soboto, 24. maja.

Ljubljana. Glasbila, glasba, saksofon. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana.
Glasbila, glasba, saksofon.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Slovenski glasbenik mlajše generacije Tetičkovič se bo z Big Bandom RTV Slovenija, ki ga bo vodil dirigent Tadej Tomšič, na uvodnem koncertu letošnje izdaje Jazza Cerkno predstavil s projektom Oasis. Pri projektu, ki temelji na balkanski motiviki, se mu bodo na odru pridružili številni solisti, med njimi slovenski pianist Marko Črnčec, bolgarski pihalec Theodosii Spassov, makedonski kitarist Vlatko Stefanovski in hrvaški virtuoz na tamburici Filip Novosel.

Tetičkoviču in Big Bandu RTV Slovenija bo drevi na glavnem odru sledil nastop tandema Peeping Tom iz Arizone in slovenske zasedbe Žoambo Žoet Workestrao, piše na spletni strani festivala.

Petkov program bo uvedel koncert kolektiva EMIR A3, ki ga ob legendarnem ameriškem kontrabasistu modernega jazza Barreju Phillipsu sestavljata še saksofonist Lionel Garcin in vokalistka Emilie Lesbros. V petek se bosta na glavnem odru predstavila še slovenski glasbenik Robert Jukič s projektom Life in nizozemska zasedba Naked Wolf.

Zadnji festivalski dan bo ponudil štiri koncerte. V Glasbeni šoli Cerkno se bo, tokrat s solo nastopom, ponovno predstavil Phillips, na glavnem odru pa bo program sklepnega festivalskega dne uvedel norveški kontrabasist Eivind Opsvik z zasedbo Overseas. Sledil bo koncert kolektiva Sao Paulo Underground, v katerem med drugim igra eden najbolj znanih glasbenikov novega jazza Rob Mazurek. Večer se bo sklenil z nastopom ameriške zasedbe DKV Trio.

Letošnjo izdajo festivala bo spremljal tudi bogat spremljevalni program. Ta med drugim vključuje glasbeno delavnico za osnovnošolce, ki jo bosta vodila priznana domača glasbenika, tolkalec Blaž Celarec in klarinetist Boštjan Gombač, ulične koncerte in tradicionalne delavnice. Na ogled bo tudi razstava Muzičisti u Cierknam cerkljanskega fotografa Jožeta Svetičiča, ki bo predstavil črno-bele fotografije glasbenega dogajanja na festivalih Jazz Cerkno in Keltika. Jazz Cerkno pripravlja Zavod Gabrijel fest Cerkno