Svet 22.5.2014 6:00

V newyorškem Metropolitanskem muzeju upajo na prenovo

New York, 22. maja - V newyorškem Metropolitanskem muzeju bi radi temeljito prenovili prostore, namenjene predstavljanju moderne umetnosti. Krilo, namenjeno moderni umetnosti, bi najraje porušili ter postavili novogradnjo. Direktor muzeja Thomas Campbell za New York Times ni želel govoriti o stroških, upa pa, da bo projekt končno uspel.

Če bi bilo možno, bi v sklopu prenove radi razširili priljubljeno strešno teraso in uredili nov vhod v muzej s strani Centralnega parka. Sedaj namreč stavba parku "obrača hrbet". Po Campbellovih besedah bi bila lahko prenova zaključena do leta 2020, ko bo muzej, v katerem letno naštejejo šest milijonov obiskovalcev, obeležil 150. obletnico delovanja.

V novem krilu bi svoje mesto našla tudi zbirka del moderne umetnosti mogotca kozmetične industrije Leonarda Lauderja. Ta je muzeju lani zapustil izjemno zbirko 78 del, med njimi so dela Pabla Picassa, Georgesa Braqua, Juana Grisa in Fernanda Legerja.

Metropolitanski muzej je po pisanju nemške tiskovne agencije dpa zaradi konkurence v New Yorku pod velikim pritiskom.

Povečanje so napovedali tudi v Muzeju moderne umetnosti, Muzej Whitney pa bo leta 2015 odprl novo muzejsko hišo na Manhattanu.