Na hitro prelistano 24.5.2014 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 24. maja - Cankarjeva založba je izdala roman Sergia Ramireza Margarita, lepo je morje, založba eBesede pa dvojno delo Marka Zorka Zapiski Gerte Kuper in Skrivni dnevnik Janeza Drnovška. Društvo slovenskih skladateljev je izdalo Tolkalni terminološki slovar, Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD) pa Petnajst let delovanja JSKD Henrika Neubauerja.

Ljubljana. Delo Marka Zorka Zapiski Gerte Kuper in Skrivni dnevnik Janeza Drnovška. Foto: STA

Ljubljana.
Delo Marka Zorka Zapiski Gerte Kuper in Skrivni dnevnik Janeza Drnovška.
Foto: STA

Ljubljana. Delo Henrika Neubauerja Petnajst let delovanja JSKD. Foto: STA

Ljubljana.
Delo Henrika Neubauerja Petnajst let delovanja JSKD.
Foto: STA

Ljubljana. Tolkalni terminološki slovar avtorjev Francija Krevha in Marjete Humar. Foto: STA

Ljubljana.
Tolkalni terminološki slovar avtorjev Francija Krevha in Marjete Humar.
Foto: STA

Ljubljana. Roman Sergia Ramireza Margarita, lepo je morje. Foto: STA

Ljubljana.
Roman Sergia Ramireza Margarita, lepo je morje.
Foto: STA

MARGARITA, LEPO JE MORJE - DELO NIKARAGOVSKEGA AVTORJA O POLITIČNIH RAZMERAH V SREDINI PREJŠNJEGA STOLETJA

Roman Margarita, lepo je morje v prevodu Ajde Krajnc in Jasmine Markič v ospredje postavlja zgodbo o skupini nikaragovskih pesnikov, ki leta 1956 pripravljajo atentat na predsednika Anastasia Somozo Garcio in ob tem razpravljajo o pesniku Rubenu Dariu. Zgodba romana temelji na resničnih zgodovinskih dogodkih in likih. To je avtorjevo drugo poslovenjeno delo po romanu Si se ustrašil krvi?

Sergio Ramirez (1942) je po študiju prava nekaj časa živel v izgnanstvu v Kostariki, kjer je z drugimi nikaragovskimi političnimi emigranti razvil živahno publicistično dejavnost. Leta 1960 je ustanovil revijo Ventana. Nekaj let je bil generalni sekretar združenja srednjeameriških univerz, leta 1968 pa je ustanovil srednjeameriško univerzitetno založbo. Leta 1977 je postal vodja t.i. Skupine dvanajstih, v kateri so zbrani intelektualci javno podprli Sandinistično fronto narodne osvoboditve v njenem boju proti diktaturi Somoze. Po zmagi revolucije je postal podpredsednik v vladi Daniela Ortege, a se je pozneje z njim razšel. Danes sodi med glavne kritike aktualnega režima v državi. K literaturi se je vrnil leta 1996.

ZAPISKI GERTE KUPER IN SKRIVNI DNEVNIK JANEZA DRNOVŠKA - FIKCIJA, KI SE ZDI KOT RESNIČNOST

Ali Žerdin je v spremni besedi k Zorkovemu delu Zapiski Gerte Kuper in Skrivni dnevnik Janeza Drnovška, ki jo je naslovil Herezija bolj resnična od resničnosti, zapisal da Zorko ne pripoveduje o empiričnem Janezu Drnovšku, pač pa o predsedniku vlade in njegovem dvoru ter o Alenki Bratušek, Janezu Janši, Borutu Pahorju in drugih politikih. "Seveda govori tudi o Janezu Drnovšku. Predvsem pa pripoveduje o ljudeh, ki odločajo o milijonih ljudi in milijonih milijonov tolarjev, dinarjev, mark ali evrov, a so pretresljivo smešni, ko jih napadejo bolhe. Smešni so tudi, ko jih iz zasede napade njihov lastni ego," je zapisal Žardin, ki je za Gerto Kruper - upokojeno učiteljico, ki je objavljala v Komunistu - slišal šele pred kratkim.

Marko Zorko (1944 - 2008) je bil novinar, publicist in pisatelj. Študiral je dramaturgijo na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT), tri leta delal na Slovenski akademiji znanosti in umetnosti (SAZU) kot knjižničar, nato pa začel svojo novinarsko in publicistično kariero na Radiu Slovenija. Za časa življenja je izdal dve knjigi: Mein Kampf in kuharsko knjigo Knjiga mrtvih (2007). Leta 1991 je dobil Tomšičevo nagrado.

TOLKALNI TERMINOLOŠKI SLOVAR - NABOR TOLKALNEGA IZRAZOSLOVJA

Društvo slovenskih skladateljev je Tolkalni terminološki slovar izdalo v sodelovanju z ZRC SAZU in Društvom slovenski tolkalni projekt. Avtorja Franci Krevh in Marjeta Humar sta k sodelovanju povabila ključne slovenske tolkalce, skladatelje, muzikologe in pedagoge. Slovar prinaša obsežen nabor tolkalnega izrazoslovja - 634 slovenskih tolkalnih izrazov ter prek 2700 izrazov v angleškem, nemškem, francoskem in italijanskem jeziku. Dodanih je prek 130 fotografij, 30 nazornih skic in tabela obsegov melodičnih tolkal.

PETNAJST LET DELOVANJA JAVNEGA SKLADA ZA KULTURNE DEJAVNOSTI RS - PREGLED DELOVANJA INSTITUCIJE IN LJUBITELJSKE KULTURE

Henrik Neubauer, ki ga večina pozna kot baletnega plesalca, je pri delu Petnajst let delovanja javnega sklada za kulturne dejavnosti RS uporabil vsakoletna poročila, zapisnike in druge publikacije JSKD ter osebna pričevanja zaposlenih na skladu. Poglavja so po uvodnih, ki opisujejo začetni razvoj ljubiteljske kulture, razdeljena na vznikanje ljubiteljskih kulturnih organizacij po drugi svetovni vojni, glavnina pa obravnava delovanje sklada na raznolikih področjih vse od ustanovite do danes. Knjigo končuje poglavje o načrtih za prihodnost, je avtor zapisal v uvodu.