Slovenija 24.5.2014 9:33

Igralec Evgen Car praznuje 70-letnico

Ljubljana, 24. maja - Igralec Evgen Car, ki je večino svoje gledališke kariere preživel v Mestnem gledališču ljubljanskem, danes praznuje 70. rojstni dan. Igralec, ki je letos prejel tudi odličje Marija Vera za življenjsko delo, je za STA dejal, da kljub temu, da se je upokojil leta 2007, še vedno obožuje gledališče in igro.

Portorož, avditorij. Podelitev nagrad ob zaključku 11. festivala slovenskega filma. Evgen Car je bil izbran za najboljšega glavnega moškega igralca 11. FSF, za vlogo v študentskem kratkem filmu Vučko režiserja Matevža Luzarja. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Portorož, avditorij.
Podelitev nagrad ob zaključku 11. festivala slovenskega filma.
Evgen Car je bil izbran za najboljšega glavnega moškega igralca 11. FSF, za vlogo v študentskem kratkem filmu Vučko režiserja Matevža Luzarja.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

"Mislim, da sploh ni važno, kakšne vloge kdo igra. V gledališče hodim, da vidim dobre igralce. Za igralca je važno predvsem, da je sprejet," je poudaril Car, ki se je proslavil predvsem s komičnimi vlogami.

"Ker so me sprejeli v lahkotnih vlogah, sem bil morda malo prikrajšan za resne. Zato sem si na koncu kariere sam napisal resno vlogo (Štorklje umirajo iz leta 2011). Več je igralcev za resne kot za komične vloge, in mene so v tem prepoznali. Moram reči, da sem v tem užival. Pravzaprav sem užival kar v vseh, ki sem jih dobil," je dejal.

Ob tem je Car poudaril, da gledališče ni pedagoška stvar, kot ga dojemajo nekateri. Po njegovih besedah malo gledalcev gledališče obišče, da bi bili tam razsvetljeni, kot je bilo to nekoč, saj lahko ljudje ta vedenja danes dobijo iz drugih medijev.

Car se je rodil 24. maja 1944 v Dobrovniku med Mursko Soboto in Lendavo. Dramsko igro in umetniško besedo je študiral na ljubljanski Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo. Študij je zaključil leta 1967 v vlogi Zdravnika v Cankarjevi Lepi Vidi, diplomiral pa je leta 1974.

Leta 1968 je začel nastopati v Drami SNG Maribor, po dvanajstih letih pa se je preselil v Mestno gledališče ljubljansko, kjer je ostal do upokojitve. Odigral je več kot 130 vlog. Med drugim je leta 1980 prejel nagrado Prešernovega sklada, letos pa ga je Združenje dramskih umetnikov Slovenije nagradilo z odličjem Marija Vera za življenjsko delo.