Svet 26.5.2014 8:43

Irena Preda in Nejc Lavrenčič navdušila občinstvo v Kennedyjevem centru

Washington, 26. maja - Sopranistka Irena Preda in pianist Nejc Lavrenčič sta v nedeljo v organizaciji slovenskega veleposlaništva v Washingtonu v okviru Evropskega meseca kulture nastopila na odru Kennedyjevega centra v Washingtonu. Ameriškemu občinstvu sta predstavila skladbe slovenskih skladateljev in besedila slovenskih pesnikov, kot so Kosovel, Minatti in Zupančič.

Evropski mesec kulture so že drugo leto zapored v mesecu maju organizirala veleposlaništva držav članic EU. Preda in Lavrenčič sta izvedla samospeva Benjamina Ipavca Čez noč, čez noč na besedilo Otona Župančiča ter V spominsko knjigo na besedilo Vojeslava Moleta.

Sledili so samospev Pomladna noč Josipa Ipavca, dva samospeva Rada Simonitija na besedilo Ivana Minattija in Srečka Kosovela ter samospev Antona Lajovica Cveti cveti rožica. Sonati za klavir Lucijana Marije Škerjanca so sledile izvedbe opernih arij evropskih skladateljev, kot so Francesco Cilea, Giacomo Puccini in Jules Massenet.

Koncert, ki so ga poslušalci pozdravili s stoječimi ovacijami, je bil neposredno predvajan na spletu.

Sopranistka Irena Preda je diplomirala na Trinity College v Londonu, kjer je dva dni kasneje že nastopila v naslovni vlogi Bizetove opere Carmen. V Španiji je na povabilo Montserrat Caballe sodelovala ob 150-letnici Puccinijevega rojstva, nastopila pa je tudi pred angleško kraljico Elizabeto II.

Med drugim je nastopila še v Avstriji, Belgiji, Italiji, na Švedskem, v Izraelu in na Šri Lanki. V Sloveniji se je predstavila v operi Ljubezen kapital v SNG Opera in Balet Ljubljana, v Slovenskem mladinskem gledališču pa jo bo mogoče videti v predstavi Srce na dlani.

Pianist Nejc Lavrenčič je študiral pri Aleksandru Madžarju na Kraljevem konservatoriju v Bruslju, kjer je leta 2012 tudi magistriral pri Janu Michelisu. Med letoma 2011 in 2013 je imel štipendijo flamske vlade. Trenutno končuje magisterij iz komorne glasbe ter koncertira kot solist in kot komorni glasbenik.

Slovensko veleposlaništvo v Washingtonu je v okviru Evropskega meseca kulture in ob 10. obletnici vstopa Slovenije v EU pripravilo dan odprtih vrat, ki se ga je 10. maja udeležilo več kot 4000 obiskovalcev in na katerem so odprli tudi razstavo slik s slovenskimi motivi 95-letnega Albina Zaverla iz Minnesote.

V sodelovanju s Kongresno knjižnico v Washingtonu je veleposlaništvo 13. maja na oddelku za evropsko književnost organiziralo predstavitev del Borisa Pahorja. Predstavitev je pripravil lektor slovenskega jezika iz Clevelanda Luka Zibelnik, udeleženci pa so vprašanja lahko neposredno naslovili na pisatelja, ki se je prek videokonferenčne povezave oglasil iz Trsta.

Isti večer je Zibelnik na veleposlaništvu vodil uvodni uri v tečaj slovenskega jezika. Veleposlaništvo je nato 14. maja pripravilo še projekcijo dokumentarnega filma o Pahorju z naslovom Trmasti spomin.

Preda in Lavrenčič bosta v sredo, 28. maja, nastopila še v Narodni galeriji v Washingtonu, kjer bo hišni ansambel premierno izvedel skladbo mladega slovenskega skladatelja Nejca Kuharja, napisano prav za Evropski mesec kulture. V soboto, 31. maja, pa bodo otroci Osnovne šole Janney iz Washingtona na avstrijskem veleposlaništvu predstavili slovensko ljudsko pravljico Zlata ptica.