Slovenija 26.5.2014 14:09

Letošnji Godibodi v pet slovenskih mest

Ljubljana, 26. maja - Sedmi festival sodobne avtorske in ljudske glasbe Godibodi bo med 4. in 8. junijem zavzel pet mest. Osrednje prizorišče bo letni vrt Hostla Celica v Ljubljani, festival pa se bo selil še v Koper, Kranj, Maribor in na Ptuj. Po besedah umetniškega vodje festivala Janeza Dovča želijo letos opozoriti na mlajše generacije glasbenikov.

Festival bodo v sredo, 4. junija, v Ljubljani odprli duet Gregor & Nina Volk in dobro leto dni stara zasedba Čedahuči. Gregor in Nina Volk, ki povezujeta ljudsko glasbo s sodobnostjo, sta večini poznana iz tria Volk Folk, tokrat pa napovedujeta priredbe koroških in gorenjskih ljudskih pesmi.

Skupina Čedahuči bo predstavila pesmi iz še neizdane plošče Severnica - zgodbe o odhajanju, za katero še zbirajo sredstva. V ta namen so odprli poseben portal. Prvi festivalski dan bo mogoče prisluhniti še zasedbi Uršula Ramoveš in fantje z Jazbecove grape, ki bo nastopila v Kranju.

Eden od osrednjih dogodkov bo letni koncert Kulturnega in etnomuzikološkega društva Folk Slovenija, na katerem bo 5. junija nastopilo okrog 60 glasbenikov, med drugim zasedba Cintare, skupina Katice, Tomaž Podobnikar, Jasmina Levičar, gostili pa bodo tudi glasbenike iz Makedonije, Japonske in Šrilanke. Istega dne bo v Kopru nastopil duet Metod Banko & Teo Collori.

V petek, 6. junija, organizatorji napovedujejo koncert Andreja Trobentarja, ki bo predstavil album Dar, dan pozneje pa koncerta zasedb Bas & Glas in Jurki & Basisti, ki bosta prav tako predstavili nova albuma. Tandem Nejc Sajovic (glas) in Jaša Hedžet (bas) bosta izvedla skladbe z albuma Časovni (u)stroj, Bojan Jurjevčič - Jurki pa bo s svojo zasedbo predstavil ploščo Jurki & Basisti. V soboto, 7. junija, bosta na Ptuju nastopila Aphra Tesla & Igor Bezget.

V spremljevalnem programu bodo odprli več razstav. V Hostlu Celica je že odprta fotografska razstava Bojana Stepančiča z naslovom Godibodi in Sozvočja, na kateri so razstavljeni utrinki z lanskega festivala, obetajo se še slikarska razstava Mitje Ficka ter razstave šestih slikarjev. Pripravili bodo tudi okroglo mizo Resonančnost - v glasbi, umetnosti, znanosti, filozofiji in življenju ter glasbene delavnice.

Poleg omenjenih novih plošč, ki jih bodo predstavili na festivalu, je Dovč omenil še novo ploščo Kantajmo izolskega kvarteta 7 plus, ki letos praznuje 20 let delovanja. Priredbe in glasba so delo Rudija Bučarja. Zbirko Sozvočje Slovenije pa so obogatili s sedmo ploščo Ljuba moja, pojdi z mano.

Dovč je opozoril še na Godibodi blog, ki ga bodo objavljali na festivalski spletni strani, in napovedal spletni radio Godibodi, ki bo predvajal skladbe z zgoščenk, izdanih pri založbi Celinka.

Festival bodo poleg Hostla Celice gostili še KBG v Mariboru, Layerjeva hiša v Kranju, MuziKafe na Ptuju in Bar Cameral v Kopru. Festival je tudi prvič podprlo ministrstvo za kulturo.