Svet 29.5.2014 6:00

Slovenski animatorji na svetovnem festivalu v Zagrebu

Zagreb, 29. maja - Na 24. mednarodnem festivalu animiranega filma Animafest Zagreb bodo med 3. in 8. junijem predvajali približno 400 kratkih animiranih filmov, med njimi bo sedem slovenskih. V enega osrednjih programov je uvrščena slovensko-nemška koprodukcijo Boles režiserke Špele Čadež, ki bo najmočneje zastopana slovenska animatorka na festivalu.

Čadeževa je režirala tudi filma Libeskrank in Zasukanec, z Marino Rosset pa sta pripravili film Zadnja minuta. Vsi trije so bili uvrščeni v poseben festivalski program 3x3, v katerega sta bila izbrana še avtorja Roberto Catani in Tomek Ducki. Vsi trije sodelujejo tudi v osrednjih programih festivala.

V program za otroke sta se uvrstila filma Maček Muri režiserja Borisa Dolenca in Koyaa - Roža avtorja Kolja Sakside. Film Eko Binz Iztoka H. Šuca pa bo na sporedu družinskega programa. Filme za otroke in mladino je izbrala slovenska medijska psihologinja Martina Peštaj.

"Festival ponuja celovit pregled aktualne svetovne animacije, ki vključuje najmočnejše kinematografije in tiste malo manj znane, pa tudi dosežke uveljavljenih, z oskarjem nagrajenih avtorjev in filme mladih talentov," je za STA povedala producentka Animafesta Vjera Matković.

Letošnji festival ne bo potekal le v Zagrebu, temveč bodo filme predvajali še v 15 hrvaških mestih, v katerih obstajajo neodvisne kinodvorane, ki so bile digitalizirane s sredstvi hrvaškega avdio-vizualnega centra.

Kot novost festivala je Matkovićeva izpostavila dvodnevno mednarodno znanstveno srečanje Animafest Scanner 2014, na katerem bodo predstavili sodobne trende v animaciji. Med drugim se bosta srečanja udeležila ugledni svetovni zgodovinar animiranega filma Giannalberto Bendazzi in eden vodilnih teoretikov študija animacije Paul Wells.

Srečanje je še en korak v naši podpori znanstvenem interesu za animirani film, ki ga na Animafestu kažemo že vrsto let z nagrado za izjemen prispevek k proučevanju animacije, ki je kot takšna edina na svetu, je dejala producentka festivala.

Na festivalu pričakujejo tudi strokovnjaka za posebne efekte Adama Wrighta, ki si je ustvaril kariero v filmski in modni industriji in je znan po sodelovanju s Timom Burtonom in Lady Gago. Njegove efekte so uporabljali v filmih o Harryju Potterju in na odprtju olimpijskih iger v Londonu leta 2012. Gost letošnjega Animafesta bo tudi neodvisni japonski animator Mirai Mizue.

Obiskovalci festivala bodo imeli edinstveno priložnost, da si ogledajo svetovno retrospektivo najboljših lutkovnih risank, ki so jo pripravili na podlagi mnenj 45 vodilnih avtorjev tega žanra.