Slovenija 28.5.2014 11:52

V Ljubljani in Celju bo 6. in 7. junija odmevala poezija na vodi

Ljubljana, 28. maja - V Ljubljani in Celju bo 6. in 7. junija potekal 1. mednarodni festival poezije na vodi - Nikoli ne moreš dvakrat stopiti v isto pesem. Inštitut IRIU želi z njim predstaviti pesnike v Sloveniji manj poznanih literatur, katerih dela so izšla v njihovi zbirki Hudi časi: Irca Desmonda Egana, Maltežana Immanuela Mifsuda in Romuna Octaviana Sovianyja.

Ljubljana. Direktorica Inštituta IRIU Glorjana Veber. Foto: Tina Kosec/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Direktorica Inštituta IRIU Glorjana Veber.
Foto: Tina Kosec/STA
Arhiv STA

Koncept festivala sledi Heraklitovemu reku, da ne moreš nikoli stopiti dvakrat v isto reko, "in seveda je enako tudi s poezijo oziroma pesmijo - nikoli ne moreš dvakrat stopiti v isto pesem," je na današnji novinarski konferenci pojasnila Glorjana Veber, ki je z Ano Geršak avtorica festivala.

Voda ima sto obrazov in enako je tudi v poeziji - poezija ustvari, uniči in prerodi pesnika, je dodala Vebrova.

Festival bo 6. junija potekal v Ljubljani, kjer se bodo avtorji v Konzorciju najprej srečali z bralci, nato pa bodo od Mesarskega mostu z ladjico odpluli do Špice, kjer bodo potekala literarna branja gostujočih avtorjev in njihovih prevajalcev ob glasbeni spremljavi Aleša Hadalina in Uroša Jezdiča.

Podobno bo tudi 7. junija v Celju, kjer bodo branja potekala na ladjici na Šmartinskem jezeru.

Festival so si v inštitutu zamislili že lani, ko so ob dnevu reformacije nad Ljubljanico izvedli Mostove poezije, je še pojasnila Vebrova.

Immanuel Mifsud je vodilna osebnost malteške književnosti. Objavil je več proznih in pesniških knjig ter knjig za otroke in malteškemu jeziku prispeval tudi nekaj izvirnih uspavank. Leta 2002 je za zbirko kratkih zgodb Nenavadne zgodbe Sare Sue Sammut prejel nacionalno nagrado za književnost, za knjigo V imenu očeta (in sina) pa leta 2011 nagrado Evropske unije za književnost. Zbirko izbranih pesmi Prgišče listja sta v slovenščino prevedla Vera Pejovič in Peter Semolič.

Octavian Soviany je leta 1983 objavil prvo zbirko poezije Vajeništvo starega alkimista, ki so ji v 90. letih sledile štiri zbirke, objavljene v antologiji Benediktova knjiga (2004). Objavlja tudi kritike in dramska besedila. Zbirko pesmi Pepel, prah in revolucija je poslovenil Aleš Mustar.

Desmond Egan je eden najvidnejših irskih pesnikov starejše generacije. V svoji dolgoletni karieri je objavil več kot 20 pesniških zbirk in dve knjigi esejev. Vključen je v številne pesniške antologije, med drugim pa je prejel tudi ameriško nagrado nacionalnega pesniškega sklada. Zbirko izbranih pesmi Too Little Peace - Premalo miru je v slovenščino prevedel Robert Simonišek.