Svet 30.5.2014 6:00

Nevarna razmerja premierno na 65. Dubrovniških poletnih igrah

Zagreb, 30. maja - Na 65. Dubrovniških poletnih igrah, ki bo potekal med 10. julijem in 25. avgustom, bo premierno uprizorjen tudi neobaročni balet Nevarna razmerja koreografov in režiserjev Valentine Turcu in Lea Mujića, nastal v koprodukciji z SNG Maribor in Festivalom Ljubljana. Omenjena predstava bo prva baletna premiera v zgodovini dubrovniških iger.

Intendant Dubrovniških poletnih iger Krešimir Dolenčić je Nevarna razmerja na predstavitvi letošnjega programa izpostavil kot eno najbolj zanimivih predstav festivala. Premiera baleta na glasbo Georgea Friedricha Händla, Johanna Sebastiana Bacha, Antonija Vivaldija in drugih baročnih mojstrov bo 20. avgusta na Poljani Ruđerja Boškovića, na kateri sta Turcova in Mujić lani uspešno postavila tudi balet Romeo in Julija Williama Shakespeara. Po dubrovniški premieri bo predstava 28. avgusta na ogled v Križankah v okviru ljubljanskega poletnega festivala.

Iz Slovenije spletna stran Dubrovniških poletnih iger napoveduje še nastopa pianista Bojana Goriška in Kvarteta Tartini.

Igre vedno imajo eno samo nalogo: pokazati najboljše, kar lahko ponudi Hrvaška, nekaj kakovostnega ali najboljšega iz sveta, obenem pa morajo zabavati turiste ter zadovoljiti prebivalce, ki so vajeni najvišjih standardov in si želijo kulturnih programov, ki jih pogrešajo čez leto, je svoje videnje festivala za Večernji list pojasnil Dolenčić.

Izpostavil je tudi premiero drame Romeo in Julija, ki je bo v renesančni počitniški hiši Skočibuha odigral festivalski dramski ansambel v režiji Jagoša Markovića iz Črne gore. Dolenčić pa bo premierno predstavil lastno postavitev Dunda Maroje, najbolj znane in največkrat igrane komedije Marina Držića na tem festivalu.

Po Dolenčićevi oceni bodo letošnje Dubrovniške poletne igre zelo sodoben festival s tradicionalnim programom. Častili bodo tako Shakespeara in stare baročne skladatelje kot sodobnega hrvaškega glasbenika in pesnika Arsena Dedića, italijanskega književnika Alessandra Baricca in ameriško jazz pevko Nnenno Freelon.

Glasbeni program v tem obmorskem mestu s starim baročnim jedrom bo zaznamoval barok. Med drugim bosta nastopila Bachov orkester iz Gewandhausa v Leipzigu in italijanski Ansambl Concerto de' Cavalieri, ki se poveča glasbi iz 18. stoletja.

V dobrih šestih tednih letošnjih iger se bo zvrstilo več kot 80 dramskih, glasbenih, baletnih, likovnih, književnih, filmskih, folklornih in drugih prireditev, na katerih bo nastopilo več kot 2000 umetnikov.