Slovenija 29.5.2014 10:49

Mladinski oder s premiero Hamleta zaključuje sezono v kranjskem gledališču

Kranj, 29. maja - Mladi igralci Mladinskega odra Kranj, ki deluje pod okriljem kranjskega Prešernovega gledališča, zaključujejo letošnjo gledališko sezono z uprizoritvijo besedila Hamlet Williama Shakespeara, ki je tokrat dobilo nekoliko drugačno interpretacijo. Premiera bo drevi ob 19.30 v stolpu Škrlovec v Kranju.

Znano besedilo je tokrat dobilo drugačno interpretacijo. Mladinski oder Kranj namreč v predstavi Hamlet odpira vprašanje, kdo je kdo in kdo v velikem načrtu odigra glavno vlogo. Značaji oseb so netipični in drugačni od tistih, ki jih je napisal Shakespeare, so ob premieri zapisali v Prešernovem gledališču Kranj.

V najbolj znani tragediji ni več vprašanje političnega sistema in prevlade, saj govori o tragediji treh družin. Naslovni junak pa tokrat ni najbolj tragičen lik. Protagonist je strasten, brutalen, sarkastičen, niti najmanj plemenit, v sebi pa skriva veliki načrt, zaradi katerega prihaja v konflikt s samim seboj.

Za režijo, scenografijo in kostumografijo je tako kot pri prejšnjih dveh letošnjih premierah kranjskega mladinskega odra poskrbel mladi režiser in avtor Ajdin Huzejrović, ki igra tudi naslovno vlogo. Dramaturginja in asistentka režije je Judita Polak, lektorica Katja Zupančič, skladatelj Jean Markič, za oblikovanje svetlobe pa skrbi Marko Koren.

Poleg Huzejrovića igrajo Matic Škrjanc, Lara Drinovec, Nejc Blaznik, Nina Marčeta, Tim Kalan, Rene Markič, Marcel Nahtigal, Jakob Horvat, Maša Remškar, Ema Herlec, Jean Markič in Nejc Balantič.

Mladinski oder Kranj so jeseni 2012 ustanovili člani gledališke skupine Gimnazije Kranj, ki so se jim po avdiciji pridružili še novi. V vsaki gledališki sezoni so si zastavili cilj pripraviti tri predstave. V letošnji so se pred Hamletom lotili dveh sodobnih dramskih besedil, Huzejrovićevega Mi, otroci generacije fix in Psihoze 4.48 Sarah Kane.