Slovenija 30.5.2014 4:00

V Ljubljani drevi odprtje festivala Fotonični trenutki

Ljubljana, 30. maja - Na muzejski ploščadi v Ljubljani bodo drevi ob 20. uri odprli 7. edicijo festivala sodobne fotografije Fotonični trenutki - Mesec fotografije. Osrednja tema festivala, ki bo ponudil 25 razstav, je Fotografija v javnem prostoru. Odprtje festivala bo zaznamovalo tudi odprtje treh festivalskih razstav.

Ljubljana. Fotografska razstava. Foto: Stanko Gruden/STA

Ljubljana.
Fotografska razstava.
Foto: Stanko Gruden/STA

V Galeriji Kult 3000 bodo odprli razstavo Zipped Worlds: Fotografija v javnem prostoru. Zipped Worlds je projekt dveh partnerjev, Centra za sodobno fotografijo Photon in Trieste Contemporanea, skozi katerega kuratorska skupina Giuliana Carbi, Susanne Gamauf, Brigitte Konyen in Dejan Sluga raziskuje nove koncepte javnega in zasebnega, kot so posredovani skozi aktualno rabo fotografskih podob. V projektu sodeluje 15 avtorjev in avtorskih skupin iz različnih evropskih držav, na pričujoči razstavi bo predstavljen le del celostne selekcije.

V Slovenskem etnografskem muzeju bodo odprli razstavi Zgodba o Balkanu in Sinergija Sarajeva - odsev identitete Evrope v očeh ljudi Sarajeva. Prva želi spodbuditi javno razpravo o skupni zgodovini Balkana ter prispevati k ohranitvi in javni dostopnosti kulturne dediščine te regije. Razstava Sinergija Sarajeva pa je kolektivno umetniško delo, ki je nastajalo na različnih lokacijah v Sarajevu v letih 2012 in 2014 v okviru mednarodnega festivala Sarajevska zima. Projekt je bil namenjen vsem, ki so se želeli identificirati z avtoportretom in podati izjavo, s katero so izrazili svoje mnenje in vizijo o Evropi.

Festivalsko dogajanje je organizator, Photon - Center za sodobno fotografijo, letos zgostil na otvoritveni teden od 2. do 7. junija. V tem tednu bodo v Atriju ZRC SAZU potekale tudi večerne projekcije in pogovori z avtorji, ki so letošnja novost. V Jakopičevi galeriji pa je že na ogled razstava češkega fotografa Josefa Koudelke.

Poleg tega se je letos festivalu fotografije priključil festival Video in Progress 5: Odsevi preteklosti. Ta bo od 5. do 7. junija potekal Kinu Šiška in bo prinesel izbor mednarodne video produkcije na temo urbane zgodovine in spomina. Umetnica v fokusu je slovenska režiserka in videastka Anja Medved.