Slovenija 30.5.2014 4:00

Na Drugi godbi se danes začenja zares

Ljubljana, 30. maja - V Ljubljani se bo danes začel osrednji del 30. festivala Druga godba, ki bo v dveh dneh ponudil vrsto koncertov, med drugim koncert Magnifica s Serbian Army Orchestra in posebnimi gosti, Slovenskim oktetom. Podobno kot lani bo festival potekal v strnjeni obliki, a so organizatorji tako sebi kot občinstvu tokrat privoščili krajši premor.

Ljubljana. Glasbenik Magnifico. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Glasbenik Magnifico.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Osrednji festivalski program, ki ga je uradno odprl že četrtkov koncert argentinske glasbenice Juane Molina V Cankarjevem domu, se bo pričel ob 20. uri v Kinu Šiška, kjer bo po treh letih ponovno stopil na oder Mulatu Astatke iz Etiopije.

Sledil mu bo Bombino, ki velja za tuareško svetovno senzacijo. Ob 23.30 se bo dogajanje preselilo na Metelkovo, kjer bo v Menzi pri koritu nastopil v Parizu živeči Kitajec Wang Li.

V Gala Hali bo sledil koncert Akue Naru, zagovornice globalne črnske kulture, v Channel Zero pa bo nastopila še južnokorejska zasedba Jambinai, ki zvok tisoč let starih inštrumentov zliva z distorzijo kitar in elektronskih zank v napetem ozračju. V Klubu Gromka bo od od 22. do 5. ure potekal DJ program.

V soboto se bo Druga godba nadaljevala s koncertom turške zasedbe Rubato v Klubu CD ob 13. uri. Kvartet je novembra lani izdal prvenec, s katerim je gostoval po vsej Turčiji. Sledila mu bo makedonska zasedba Foltin z gosti.

V poletnem gledališču Križanke bo ob 21. uri nastopil osrednji gost letošnjega festivala Magnifico. Po napovedih organizatorjev bo Magnifico občinstvu pripravil poseben šov. Na Metelkovi bodo od 23.30 dalje v Channel Zero občinstvo zabavali Jimmy Barka Experience in DJ Borka.

Festival bo ponudil tudi bogat spremljevalni program, v sklopu katerega bosta med drugim potekali ustvarjalna delavnica in ženski pogovori z ameriško umetnico Akua Naru ter vokalna delavnica z Ireno Tomažin.