Slovenija 3.6.2014 4:00

Tokratni La vie en rose posvečen Franetu Milčinskemu - Ježku

Ljubljana, 3. junija - Cankarjev dom bo drevi gostil že 15. mednarodni večer šansonov La vie en rose, ki so ga letos posvetili opusu Franeta Milčinskega - Ježka ob 100. obletnici njegovega rojstva. Predstavljen bo opus umetnika, ki danes velja skoraj za klasiko, ter Ježkov glas, ki je aktualen bolj kot kdaj koli prej, so zapisali organizatorji.

Mednarodni večer šansonov bo ponudil izbor poezije Franeta Milčinskega - Ježka. "Ježkova bridka satira brez rje na rezilu nemilostno opozarja na nesmisle in krivice sveta. Pri nas se doslej ni nihče tako odločno in neomajno postavil na stran malega človeka kot Ježek. Načelna odločitev za ljudi in ne za moč ali oblast je tako jasna, da je še danes navdih mnogim umetnikom," piše na spletni strani Cankarjevega doma.

Requiem, Sreča stanuje v 7. nadstropju, V hiši št. 203, Whisky Johnny, Mary Brown, Darwin nima prav, Umrl bi rad obut in druge Ježkove šansone bodo poustvarili Gaber Brin, Brina, Aphra Tesla, Maša Milčinski, Nana Milčinski, Andrej Rozman - Roza, Vita Mavrič, Alenka Godec, Mia Žnidarič, Severa Gjurin, Josipa Lisac, Jure Ivanušič, Jani Kovačič, Ana Karneža ter skupini Tabu in Šukar.

Za glasbeno spremljavo bo poskrbel Cafe teater band, ki ga sestavljajo Jaka Pucihar (klavir, vodenje), Primož Grašič (kitara), Aleš Avbelj (bas), Marko Juvan (bobni) in Dejan Vidovič (harmonika). Sodelovali bodo tudi igralci Janez Škof, Boris Ostan, Juš Milčinski, Blaž Šef in Igor Štamulak.

Prireditev, ki jo organizira Cafe teater v koprodukciji s Cankarjevim domom in RTV Slovenija, bo tudi letos vodila Vita Mavrič, ki je tudi avtorica idejne zasnove in umetniška vodja projekta. Scenarist je Marko Vezovišek, scenograf pa Andrej Stražišar.

Frane Miličinski - Ježek (1914-1988) velja za enega najbolj vsestranskih slovenskih umetnikov. Bil je režiser, avtor televizijskih in radijskih iger, šansonjer, pesnik in pisatelj. V svoji ustvarjalnosti je pogosto prepletal družbeno kritičnost in humor.