Slovenija 3.6.2014 4:00

Na Bledu danes srečanje založnikov

Bled, 3. junija - Na Bledu se bo danes dopoldne začel 12. kongres slovenskih založnikov. "Na letošnjem kongresu bomo veliko govorili o trenutnemu stanju v slovenskem založništvu, tako z vidika padca prodaje kot z vidika bralnih navad Slovencev in primerjav z nekaterimi podobnimi trgi," je za STA povedala predsednica Društva slovenskih založnikov Maruša Kmet.

Ljubljana. Predsednica Društva slovenskih založnikov Maruša Kmet. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Predsednica Društva slovenskih založnikov Maruša Kmet.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Miha Kovač bo predstavil primerjavo založništev Slovenije in Škotske, na kongresu, ki ga organizira omenjeno društvo, pa se bodo pogovarjali tudi o tem, kako kupca preusmeriti v nakup knjige in kako v njem prebuditi potrebo po branju, po znanju.

"Promocija bralne kulture je izjemno pomembna, s tem se moramo vsi strinjati, intenzivneje pa si moramo začeti prizadevati tudi za spodbujanje nakupne kulture slovenskih bralcev in začeti preusmerjati slovenske bralce v knjigarne. V Sloveniji je, v primerjavi z drugimi državami, na povprečnega bralca knjižnična izposoja veliko večja od nakupa," je še poudarila Kmetova.

S tem namenom bo Matjaž Vračko predstavil raziskavo o branju in navadah Slovencev pri nakupu knjig. Samo Rugelj pa bo imel predavanje z naslovom Izgubljeni kupec.

Po besedah Kmetove slovenski založniki še vedno knjigo na prvo mesto preveč postavljajo kot kulturno dobrino in se "kar nekako nočejo soočiti z dejstvom, da je knjiga tudi materialna dobrina, ki je izpostavljena enakim tržnim zakonitostim kot drugi tržni proizvodi".

Tako bosta na letošnjem kongresu svoji zgodbi o uspešnem spopadanju s krizo, ki sicer nista povezani z založništvom, med drugim predstavila Radoš Skrt iz Studia Moderna in vodja marketinga v Medexu Maja Ambrož.

Ob vrsti predavanj in pogovorov bodo založniki podelili tudi nagradi za naj knjigotržca in naj založnika.

Kongres je vrsto let pod imenom Knjiga na Slovenskem potekal v Portorožu, lani se je preselil v Medvode, letos pa na Bled.