Slovenija 4.6.2014 4:00

V Izoli se začenja deseti Kino Otok

Izola/Ljubljana, 4. junija - S koprodukcijskim filmom Grigris režiserja Mahamat-Saleha Harouna se bo drevi v Letnem kinu Manzioli v Izoli začel deseti mednarodni filmski festival Kino Otok - Isola Cinema. V sklopu festivala se bo do konca tedna v Izoli in Ljubljani zvrstila vrsta filmov, ki bodo zrcalili družbeno realnost.

Izola. Izola, turizem, počitnice, poletje, Slovenija, obala, morje, promet. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Izola.
Izola, turizem, počitnice, poletje, Slovenija, obala, morje, promet.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Letos so se poleg utečenih izoblikovale dodatne skupine filmov, ki sledijo filmskim pokrajinam, družbenim zaledjem ali političnim izrazom.

Tako bodo med drugimi na festivalu predvajali tri zelo raznolike indijske filme, med drugim Izžarevanje, film Shajija N. Karuna o odnosu umetnika do umetnosti in prepovedani ljubezni. Režiser bo tudi gost festivala. Ob tem bodo predvajali tudi indijsko klasiko Potepuh Raja Kapoorja.

V sklopu Signali bodo pozornost namenili filmski ustvarjalnosti španske Galicije, ki se bo predstavila s tremi celovečerci in več kratkimi filmi.

Poleg indijskega in galicijskega filma organizatorji izpostavljajo še filme iz sosednjih držav, med drugim Tir Alberta Fasula z Brankom Završanom ter program kratkih filmov avstrijskega eksperimentalnega filmarja Siegfrieda A. Fruhaufa.

Predvajali bodo tudi sklop kratkih filmov po izboru filmskega festivala v Oberhausnu Latinskoameriško doživetje.

V Silvanovem zalivu bodo predvajali Rossellinijevo Evropo 51, v 35mm Kult-ure pa se bodo s filmom Gabea Klingerja Dvojna igra: James Benning in Richard Linklater poklonili tudi tema dvema velikanoma.

Za najmlajše bo na sporedu Podmornica, v sklopu katere bodo med drugim predvajali kratke animirane filme Kolje Sakside ter film Busterja Keatona Sherlock Holmes ml. Pripravili so tudi delavnice za otroke.

Na ljubljanski izpostavi festivala v Kinodvoru bodo med drugim predvajali Osamljeno ženo Satyajita Rayja. V Slovenski kinoteki bodo na sporedu Fruhaufovi kratki filmi v sklopu Kino-integral.

V galeriji Salsaverde v Izoli Kino Otok spremlja tudi razstava fotografij Po resničnih dogodkih, posnetih na prvih devetih izdajah festivala. Razstava je že bila na ogled v Ljubljani.