Svet 4.6.2014 5:00

Oliver Stone bo posnel film o Snowdnu

London, 4. junija - Ameriški režiser Oliver Stone pripravlja film o nekdanjem sodelavcu ameriške agencije za nacionalno varnost (NSA) Edwardu Snowdnu. Celovečerec, ki temelji na knjigi britanskega novinarja Luka Hardinga z naslovom The Snowden Files: The Inside Story Of The World's Most Wanted Man, bodo začeli snemati konec leta.

Rusija. Nekdanji sodelavec ameriške agencije za nacionalno varnost (NSA) Edward Snowden. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Rusija.
Nekdanji sodelavec ameriške agencije za nacionalno varnost (NSA) Edward Snowden.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Stone bo za film po Hardingovi knjigi napisal tudi scenarij, pri režiji pa bo moči združil s svojim dolgoletnim filmskim partnerjem Moritzem Bormanom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Zgodba o Snowdnu je ena največjih zgodb našega časa ter resničen izziv," je povedal z oskarjem nagrajeni režiser, ki je med drugim posnel tudi filmske uspešnice JFK, Nixon in Wall Street.

Novico o novem filmu je Harding, ki dela za britanski časopis The Guardian, sporočil prek družbenega omrežja Twitter. Britanski novinar bo z nekaterimi sodelavci s časopisa pri nastajanju filma sodeloval tudi kot svetovalec.

"Zgodba Edwarda Snowdna je resnično izjemna. Njegova razkritja so spremenila naše razumevanje in naš odnos tako z vladajočim razredom kot tudi tehnologijo. Sodelovanje s Stonom in Bormanom nas tako zelo veseli," je ob tem povedal urednik The Guardiana Alan Rusbridger.

Stonov celovečerec pa ne bo edini film o Snowdnu, posnet po zapisih novinarjev časnika The Guardian. Med drugim pri filmskem studiu Sony Pictures Entertainment pripravljajo film po knjigi novinarja Glenna Greenwalda, celovečerec o Snowdnu pa snemata tudi producenta Michael Wilson in Barbara Broccoli.

Ameriški žvižgač in nekdanji sodelavec NSA Snowden je svetu lani razkril, da NSA doma in v tujini sledi telefonskim pogovorom in elektronski pošti navadnih državljanov, tarča njenega vohunjenja pa so tudi visoki državni predstavniki. Med drugim so ZDA prisluškovale nemški kanclerki Angeli Merkel.