Svet 4.6.2014 9:57

SNG Maribor z opero Carmen na gostovanju po Japonski

Tokio, 4. junija - Opera in Balet SNG Maribor bo z opero Carmen Georgesa Bizeta pod taktirko dirigenta Lorisa Voltolinija gostoval na Japonskem. Prva predstava na mesec dni trajajoči turneji, v sklopu katere bodo 21-krat nastopili v 18 mestih, bo 7. junija v Saporu. Ansambel bo opero med drugim uprizoril še v Tokiu, Osaki in Hirošimi.

Na turneji na Japonskem, največjem gostovanju mariborske operno-baletne hiše doslej, bodo v naslovni vlogi nastopile Guadalupe Barrientos, Oksana Volkova in Vesselina Kasarova. Vlogo Don Joseja bodo peli Aljaž Farasin, Javier Tome Fernandez in Jevgenij Akimov, Escamillo bosta Jože Vidic in Jacques-Greg Belobo, v vlogi Micaele pa bosta nastopili Andreja Zakonjšek Krt in Petya Ivanova, so sporočili iz SNG Maribor.

Bizet je Carmen napisal po noveli Prosperja Merimeeja, takoj po natisu leta 1845 pa je vzbudila veliko zanimanje pariške družbe, saj kaže očiten odmik od klasicistično-romantičnega fantazijskega sveta ter premik proti realnemu družbenemu okolju in njegovim socialnim problemom.

Ciganka in njen ljubimec, ki dezertira in postane bandit, sta bila za takratno meščansko družbo obstranca. Takšna vsebina je bila zelo tvegana in Bizet se je zavedal, kako močna nasprotovanja izziva. Zato tudi ni čudno, da se je zmagovita pot opere po evropskih in ameriških opernih odrih začela šele skoraj dve desetletji po nastanku, od takrat pa je nenehno na repertoarju vseh svetovnih opernih hiš.

Ansambel SNG Maribor je opero v režiji Philippa Arlauda premierno uprizoril februarja lani. Režiser je o naslovni junakinji takrat dejal, da je oseba, ki je nihče ne more ukrotiti. Išče absolutno svobodo, ki je ni mogoče kupiti ali prodati, je upornica proti vsaki nadvladi ali redu, ki zmanjšuje človeško dostojanstvo. Dodal je tudi, da je pri uprizoritvi posebno pozornost namenil odnosom med ljudmi, denimo poudarjanju ljubezenskih odnosov in odnosov moči.