Svet 5.6.2014 5:30

Solcetova predstava Štirje muzikanti na gostovanju v Tallinnu

Tallinn, 5. junija - Lutkovna predstava Štirje muzikanti v režiji Matije Solceta, ki je nastala v produkciji Lutkovnega gledališča Ljubljana, danes gostuje na festivalu Tallinn Treff Festival v Estoniji. Solcetu je izhodišče za živahno glasbeno-lutkovno predstavo ponudila znana ljudska pravljica o bremenskih godcih.

Ljubljana. Slovenski lutkar, igralec, glasbenik in režiser Matija Solce. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Slovenski lutkar, igralec, glasbenik in režiser Matija Solce.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Junaki predstave za otroke so štiri živali - ostareli osel, potepuški maček, zavrženi pes in pobegli petelin - ki se odpravijo na pot in v mestu presenetijo ljudi s svojo glasbo. Pravljica govori o pogumu in zvijačnosti, s katero ostareli prijatelji premagajo močnejše od sebe.

V predstavi s po več vlogami nastopajo Martina Maurič Lazar, Gašper Malnar, Miha Arh, Polonca Kores in Zvonimir Urbič.

Otroci sodelujejo tako pri potovanju, saj lesene lutke zapustijo oder in stopijo med gledalce, kot pri koncertu, ko z njimi zapojejo. Občinstvo sedi kar na odru, zato lahko otroci opazujejo gledališče tudi s te, manj običajne, a prav tako zanimive plati.

Dramaturginja predstave je Jelena Sitar Cvetko, za likovno podoba lutk in scene je poskrbela Marianna Stranska. Avtor glasbe je Solce, ki je z Jadranko Pavlović in Stransovo poskrbel tudi za kostume.

Predstavo je namenjena najmlajšim in bo v Tallinnu uprizorjena v gledališču NUKU, so sporočili iz Lutkovnega gledališča Ljubljana.